Novosađani traže fer izbore, pozivaju građane Srbije u Beograd 13. aprila

"Danas tražimo ono što je Evropa izborila još u 19. veku"

05. apr 2019

Učesnici protesta „1 od 5 miliona“ večeras su u Novom Sadu po dvanaesti put zatražili slobodne i poštene izbore na svim nivoima državne vlasti, te pozvali svoje sugrađane i sve građane Srbije da se 13. aprila okupe u Beogradu kako bi vođi režima Aleksandru Vučići jasno i nedvosmisleno pokazali kako je vreme da ode sa vlasti.

Srbija propada pod sadašnjom vlašću i to propadanje se može zaustaviti samo smenom te vlasti, poručeno je sa protesta.

Glumac Branislav Lečić je pozvao okupljene građane da u Beograd dođu i u subotu kako bi, između ostalog, zajedno otišli pred televiziju „Pink“, te upozorio da se čuvaju provokacija koje sprema vlast.

Prema Lečićevoj proceni, vlast želi da izazove građanski rat, na šta građani treba da odgovore najmoćnijim oružjem kojim raspolažu – svojom svešću i miroljubivom akcijom.

„Mi smo uporni i istrajni zato što znamo za šta se borimo. Mi se borimo za slobodu, demokratska prava i demokratske institucije,“ dodao je Branislav Lečić.

On je sa Pozorišnog trga poručio i vlasti i svima u zemlji u svetu da osvešćeni građani večeras slobodno šetaju svojim gradom i daju signale da „dolazi novo doba“ u kojem više nikad neće dozvoliti da se „dese ovaj lopovluk i ova podvala od vlasti“.

„Kakav je to život u poniženju? Kakav je to život u kojem vlast ponižava i one koji glasaju za nju. Ne može se u 21. vek sa poniženim ljudima, bez identiteta, bez svojih prava i bez vizije o tome kuda idemo,“ poručio je poznati glumac koji je bio ministar kulture u vladi Zorana Đinđića.

Branislav Lečić je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je kriv za nasilje u državi jer „hoće da broji, zavadi i podeli“, te naglasio kako „Vučić i njegovi trabanti“ sve to čine samo sa jednom namerom: „Da ne vidimo šta rade.“

„A šta rade? Kradu! Kradu nam život, slobodu i pare,“ uzviknuo je Lečić i nastavio: „Mi nismo banana država. Svaki okupator je odavde bio odbijen pre ili kasnije, tako će biti i sa okupatorom Vučićem. Nema uzurpacije demokratskih institucija u 21. veku. nema okupatora sopstvenog naroda koji prave državu samo za sebe.“

Lečić je ispričao kako poslednjih meseci obilazi Srbiju i svuda sreće „bedu, razočaranost u sve, mladost koja pakuje kofere, intelektualce koji žele da odu…“

On se zato direktno obratio vođi režima Aleksandru Vučiću rečima: „Znam zašto si se opredelio za zlo, zašto zavijaš reči u oblande i projektuješ u medije lažnu sliku nepostojeće Srbije. Ispod svega toga je samo tvoja ambicija da preko klike koju si stvorio temeljno kradeš. I zato ćete svi odgovarati!“

Lečić je pozvao demokratsku Evropu da od svake vlasti u Srbiji traži poštovanje standarda koji važe i kod njih na zapadu. On smatra da zapad nema pravo da se zaklanja iza zadatka koji je dao vladajućem režimu u Srbiji, a da ne vodi računa o tome kako je ljudima u toj Srbiji, te još jednom pozvao građane da 13. aprila dođu na veliki protestni skup u Beogradu.

„Nijedan datum nije granica. Za slobodu i život se mora uporno i istrajno boriti,“ poručio je Lečić.

Dramski pisac Siniša Kovačević je objasnio kako taj 13. april može trajati i „nekoliko dana“, a da će u svakom slučaju trajati „onoliko koliko mi hoćemo“.

On je pozvao Novosađane i sve Vojvođane da tog dana dođu u Beograd jer su „potrebni Beogradu“.

Kovačević je podsetio na to da je još od vremena kada je Beograd bio turska kasaba iz Vojvodine tamo dolazilo ono „najbolje što je imala“ kako bi širili kulturu, prosvetu… „Mi sada spasavamo državu i taj se posao mora završiti,“ naglasio je Kovačević.

Pisac čuvenih pozorišnih predstava i scenarija za film i televizijske serije Siniša Kovačević rekao je večeras da se građani okupljaju širom Srbije samo zato što žele dve stvari: malo pravde i mnogo slobode. On je zapitao okupljene dokle smo to stigli ako danas tražimo ono što je Evropa izborila još u 19. veku i pozvao ljude da se ne plaše.

„Niste korov koji je nikao na futoškom kupusištu. Hodate gradom kojim su hodali Svetozar, Zmaj, Laza, oko vas su svetle ulice ovog grada. Nema tog diktatora koja će mislećem čoveku uterati strah u kosti,“ rekao je Kovačević.

Pisac Siniša Kovačević koji je jedno vreme i sam živeo u Novom Sadu, s posebnom nežnošću je govorio o Vojvodini, rekavši da je ovde prosut „komad raja“ i da su je „naši preci otimali od močvare i malarijskih komaraca“ kako bi je“sačuvali za nas i kako bismo je i mi ostavili svojoj deci“.

On je podsetio na to da u Vojvodini nikad nije bilo gladi, ali i upozorio na to da se sada „i ovde otvaraju sirotinjske kujne“, te zaključio: „Eto koliko je ova vlast uspešna.“

Siniša Kovačević je ocenio da je Srbija zemlja koja u ovom trenutku grca u propasti i da stoji poput izvrnute piramide, sa dnom na vrhu.

Ali dno je dno! Čak i kada stoji na vrhu, to na znači ništa“, naglasio je Kovačević i poručio na kraju: „Sedam godina slušamo bajke o boljem životu, a ovde su zacarili strah i omraza među ljudima. Ustanite, dok još ima vreme, dok još ima časti i čestitosti u nama, dok se ne izuriniraju i po tome.“

Glumac Milorad Kapor je rekao da je Novi Sad postao prestonica betona i behatona, šunda svake vrste i kriminalnih obračuna.

Ipak, prema njegovoj oceni, najgore što je narod dočekao od sadašnje vlasti jeste to što pokušava da od Novog Sada napravi i poprište sukoba među građanima.

On je upozorio na to da je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević „pokušao da ovde dovede nahuškane ljude iz svih krajeva zemlje kako bi se sukobili sa građanima Novog Sada“, ali i najavio da se građanski protesti nastavljaju do ispunjenja cilja zbog kojeg su i započeti, a to je smena vlasti.

„Šta god se dogodi tog 13. aprila, mi ćemo i dalje šetati i dalje se buniti. Peti oktobar je umro, živeo šesti oktobar,“ uzviknuo je glumac Milorad Kapor.

Okupljeni građani su posle skupa na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta krenuli u protestnu šetnju gradskim ulicama, koja se završila ispred sedišta „Radio-televizije Vojvodine“ u Ulici Maksima Gorkog, gde je treći put zaredom „emitovan“ Građanski dnevnik u kojem su učesnici protesta obavestili javnost o najvažnijim događajima i životu u gradu i društvu.

Protestu „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu i ovog petka pun doprinos su dali novosadski studenti, koji su se okupili kod fontane ispred studentskog doma „Slobodan Bajić“, a zatim zajedno došli u centar grada. S njima je bio i poznati muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo.

Slobodni dnevnik – novinari moraju biti moralni

Slobodni novosadski Dnevnik održan je večeras treći put ispred zgrade Radio – televizije Vojvodine (RTV) u okviru 12. protesta „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu, sa kojeg je poručeno da „novinari moraju uvek ostati moralni“.

Novinarka Gordana Nonin, rekla je kao gošća tog protestnog Dnevnika, da u vremenima u kojima se dešava građanska „borba za slobodu i jednakost“, novinari posebno treba da vode računa o tome da ostanu moralni i da vrše svoju najvažniju funkciju, a to je da „istinito obaveštavaju građane“.

„Novinari treba da prenose građanima šta im se dešava u zemlji. Meni je neshvatljivo da mi, novinari koji smo osnivali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, ANEM, NUNS i druga respektabilna udruženja, danas gledamo pojedine kolege, koji se raspravljaju sa opozicijom da li su oni u pravu ili ne što predvode proteste“, upozorila je Nonin.

Predsednica Zelene mreže Vojvodine Olivera Radovanović, rekla je pred okupljenima da njena deca i unuci danas više ne žive u Srbiji i da „neće da se vrate, jer im je uskraćen normalan posao i plata“.

„Razumem ih, ovde im je uništena perspektiva. Ja sam postala Sjakp (Skype) baka i Skajp mama. Ja ostajem ovde i boriću se do pobede“, poručila je Radovanović.

Gošća slobodnog dnevnika bila je bivša direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Donka Stančić, koja je kritikovala urbanistička rešenja aktuelne gradske vlasti u Novom Sadu, koja je nazvala „urbicidom“.

Dnevnik je vodio novosadski novinar i bloger Igor Mihaljević.

Dnevnik je zamišljen kao slobodni medijski prostor u kojem svakog petka Mihaljević čita vesti koje nisu objavljene u programu RTV ili su informacije bile nepotpune i nekritičke.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga