Novosađani pale sveće za Balaševića u centru grada

...na Trgu na kojem je pevao Živeti slobodno

19. feb 2021

Više hiljada Novosađana okupilo se večeras na Trgu slobode u centru Novog Sada, gde pale sveće u znak sećanja na danas preminulog novosadskog kantautora, pisca i pesnika Đorđa Balaševića.

Oni polažu i cveće i stoje ispred spomenika na trgu na kojem je Balašević održao neke od svojih najposećenijih koncerata u karijeri.

Puštena je i Balaševićeva pesma „Kad odem…“, koja govori o momentu njegove smrti. Građani stoje i tapšu. Posle toga začuli su se i taktovi njegove čuvene pesme „Slovenska“. Usledile su „D mol“, pa „Odlazi cirkus“

Novosađanima je naročito ostao u sećanju koncert na Trgu slobode tokom građanskih protesta protiv režima Slobodana Miloševića, krajem septembra 2000. godine, kojem je prisustvovalo 35.000 ljudi.

Jedna od himni građanskih protesta 2000. godine, nakon kojih je srušen Miloševićev režim, bila je Balaševićeva pesma “Živeti slobodno”.

Nekoliko desetina građana okupilo se večeras i ispred Balaševićeve porodične kuće u Ulici Jovana Cvijića, gde su takođe palili sveće, polagali cveće i ostavljali poruke.

Na Gradskoj kući ugašena je rasveta a zastave na Trgu slobode su spuštene na pola koplja.

Balašević je pre tri dana primljen na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine, gde se lečio od upale pluća izazvane virusom korona. Njegovo stanje se dodatno pogoršalo usled ranijih hroničnih zdravstvenih problema.

Legendarni muzičar je pre dve godine imao infarkt i tada su mu ugrađeni stentovi.

Društvene mreže pune su poruka ljubavi upućenih pokojnom Balaševiću. Građani bivše Jugoslavije nisu zaboravili ni njegov veliki antiratni angažman tokom devedesetih godina 20. veka. Nismo zaboravili ni njegove stihove „Ma, jebite se, devedesete…“. Ni ono na šta je upozoravao 1987, „Samo da rata ne bude“.

Jugoslovenski i vojvođanski pevač, tekstopisac, pesnik, glumac i reditelj Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu.

Balašević je objavio 16 albuma i pet knjiga – „Tri posleratna druga“, „Dodir svile“, „Kao rani mraz“, „Jedan od onih života“ i „Kalendar mog detinjstva“.

“Panonski mornar” je karijeru započeo u srednjoj školi, u grupi “Žetva”, a iz tog perioda ostao je poznat hit „U razdeljak te ljubim“. Potom je bio u grupi “Rani mraz”, a od 1982. godine je započeo solo karijeru.

Više od tri decenije bio je u braku sa Oliverom Balašević. Imaju troje dece, Jovanu, Jelenu i Aleksu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Sinodovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga