Novosađani obeležili godišnjicu tragičnih pogibija u rušenju helikoptera: Četiri godine čekanja pravde

"Aleksandar Vučić tada je odbacio zahteve da se utvrdi i odgovornost njegovih ministara"

13. mar 2019

Učesnici protesta „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu obeležili su večeras četvrtu godišnjicu nesreće u kojoj je živote izgubila četvoročlana posada vojnog helikoptera, dvojica medicinskih radnika i tek rođena beba iz Novog Pazara.

Okupljeni građani su na Trgu republike u tišini palili sveće i postavljali ih na tlo tako da formiraju latinično slovo „H“, dok su svojim telima napravili krug i na taj način simbolično prikazali heliodrom na koji major Omer Mehić, njegove kolege i putnici te kobne noći nisu uspeli da slete.

Glumac Milorad Kapor pročitao je recital kojim je podsetio na hrabrost vojnika i medicinskog osoblja koji su 13. marta 2015. godine pokušali da spasu život novorođenom detetu, podsetivši da krivci za tragediju nisu odgovarali.

„Ovde sada nema pravde. Vi, koji ste rođeni za visine, sad pod zemljom ležite, a talog i mulj vas gleda sa visine i kleveće vaše časno ime“, poručio je Kapor.

Posle skupa na Trgu republike, okupljeni građani su u obližnjoj Sabornoj crkvi zapalili sveće za žrtve nesreće.

Zvanična istraga o nesreći u kojoj je izgubljeno sedam života pokazala je da je medicinski transport bebe od Raške do Vojnomedicinske akademije u Beogradu inicirao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a da je vojnu akciju zahtevao tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić.

Organizatori protesta naveli su da su pri tom prekršene propisane procedure i „lanac komandovanja“ u Vojsci Srbije, jer je po do sad nerazjašnjenim okolnostima, posadi helikoptera naređeno da umesto na heliodrom kod Vojnomedicinske akademije sleti na maglom obavijeni aerodrom ‘Nikola Tesla’, uprkos tome što letelica nije bila opremljena uređajima za let po noći i u magli“.

„Glavna krivica za nesreću, međutim, pripisana je poginuloj posadi helikoptera, a tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je odbacio zahteve da se utvrdi i odgovornost njegovih ministara„, podsetili su organizatori.

(Autonomija, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga