Novosađanka: Ako mi se nešto desi, da znate zašto

B.R. objavila je na internetu telefonski snimak u kojem joj se preti. Nakon dvoumljenja, podnela je i krivičnu prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti. U međuvremenu, telefonski pozivi su se nastavili.

30. apr 2014

“Neću prijaviti policiji, ali neću ni da ćutim. Ako mi se išta desi, da znate zašto, kako i ko…”, napisala je B.R. u opisu snimka telefonskog razgovora u kojem su joj upućene pretnje. Snimak, koji je Novosađanka objavila na internetu, je u međuvremenu obrisan, a do tada je imao preko pet hiljada pregleda i velik broj komentara.

Na snimku se čuje kako je muškarac, koga je B.R. imenovala, naziva i ‘glupačom’ i govori joj da će doći na njeno radno mesto, jer tamo ‘ima ljude’. On je Novosađanku upozorio da će nakon toga “biti modra da se ne vidi”.

“Ja čekam da me prijaviš. Smešna si. Sada ću te stalno zajebavati. Kad si budala. Znam gde radiš, pa ćemo se naći. Nije problem. Upoznaćemo se”, čuje se na trinaestominutnom snimku.

Muškarac, sem fizičkih pretnji, vređa B.R. i na nacionalnoj osnovi, koju je, kako se može čuti, odredio preispitujući njeno prezime.

“Šta si? Mađarica? Šta tražiš ti u Srbiji? Glupačo. Treba vas sve pobiti”, čuje se na snimku.

Devojka je objasnila da su uznemiravanja počela pošto je odbila da se upozna sa muškarcem, koga je i imenovala.

On joj se, kako je napisala, javio na oglas u kojem je tražila cimerku. Kada je odbila da se nađe sa njim, usledili su telefonski pozivi i pretnje.

B.R. je, nakon dvoumljenja, podnela i krivičnu prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti i apelovala na nadležne da reaguju, uz komentar da je slučaj Vladislave Červenko “naknado obeshrabrio”.

“Snimak objavljen na internetu je jako blag naspram onog sto čuvam. Ni zbog čega. Nikad čoveka nisam srela u životu. Kulturna sam bila sve vreme, jer sam prepoznala da je lud. Bojim se da od tužilaštva nema ništa i zato sam se i odlučila da javnost obavestim preko interneta. Na kraju sam prijavila policiji”, navela je B.R.

Ona je dodala i da, posle svega, ne sme da ode u Novi Sad.

B.R. je odlučila da ne ugasi svoj telefon, a u toku dana je novim pozivom obaveštena da će će biti tužena zbog objavljenog snimka.

Novosadska policija se još uvek nije oglasila povodom ovog slučaja.

Mreža „Žene protiv nasilja“: Odgovornost na institucijama

Aktivistkinje Mreže “Žene protiv nasilja” u ponedeljak su protestovale ispred Višeg suda u Novom Sadu, zbog neefikasnog odgovora institucija na nasilje prema ženama.

One su pitanjem “Zašto ih nema među nama?” pozvale na odgovornost nadležne institucije u slučajevima ubistava žena.

Na protestu, koji je održan u istom danu kada i ročište u krivičnom predmetu koji se vodi protiv okrivljenog Darijana Musića zbog ubistva Vladislave Červenko, ukazalo se i na propuste u ovom slučaju, jer se nije sa dužnom pažnjom postupalo po krivičnim prijavama koje su prethodile tragičnom događaju i na taj način sprečilo da Červenko bude ubijena.

“U ovom i mnogim drugim slučajevima nasilja prema ženama institucije su zakazale. U Srbiji su u 2013. godini ubijene 43 žene, a skoro trećina je prijavljivala nasilje nadležnim institucijama. Vladislava Červenko bila je jedna od njih. Efikasnim reagovanjem institucija ovo ubistvo i mnoga druga su mogla biti sprečena“, ocenili su u organizaciji „Mreža žene protiv nasilja“.

Ž.Majski

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga