Novosađani plaćaju utopiju

Bratimljenje Novog Sada sa Štrpcem

06. nov 2012

Novi Sad će se, sva je prilika, koliko već do kraja godine, pobratimiti sa Štrpcem, sedištem male, nerazvijene opštine na Kosovu. Uspostavljanje tesne saradnje u svim oblastima života i rada pomoći će očuvanju integriteta Srbije – javio je RTS u udarnom Dnevniku!

Krajem novembra, tridesetpetoro dece iz Štrpca biće gosti Novog Sada i ovdašnjeg fudbalskog kluba – odlučio je i to javno izjavio Borko Ilić (DSS), predstavnik novosadske gradske uprave, zamenik mimo izborne volje građana ustoličenog gradonačelnika Novog Sada, na nedavnom sastanku gradonačelnika i predsednika skupština 70 gradova i opština, kako rekoše, iz centralne Srbije sa kolegama iz opština Kosova i Metohije.

I sve bi se to, čak možda i moglo progutati (ni prva, a, kanda ni poslednja obmana i laž) da se stalo na ugošćavanju dece.

Družina se, međutim, srela pre tri dana u Kosovskoj Mitrovici sasvim drugim povodom, koji, bar kad je Novi Sad u pitanju, predstavlja traćenje potencijala i siromašenje već i ovako tanušnih snaga glavnog grada Vojvodine. Čelnici gradova potpisali su Povelju o namerama, čime su, rekoše, ostvareni preduslovi za bratimljenje gradova i opština sa Kosova i Metohije sa gradovima i opštinama iz centralne Srbije.

Pokret bratimljenja

Poznato je da je pokret bratimljenja nastao posle Drugog svetskog rata iz potrebe pojedinih evropskih država da uspostave mir i stabilnost sa gradovima susednih, donedavno neprijateljskih, država.

E, sad, kad bismo i zanemarili informaciju da smo postali centralna Srbija (iako smo u vremenskoj prognozi RTS još uvek „severna pokrajina“), namera i krajnji cilj ovog bratimljenja, po ideji Kancelarije Vlade Srbije za KiM , krajnje je ispolitizovana, besmislena, neprihvatljiva… te zato, pre svega za tamošnje građane, i opasna. Jer, potpisivanje Povelje je, po rečima predsednika opštine Kosovska Mitrovica Krstimira Pantića, pre svega „odgovor onima koji su tražili ukidanje srpskih institucija na Kosovu“.

Klimali su gradonačelnici (i Borko Ilić) glavom i aminovali i patriotsku misao i misiju prvog čoveka Kruševca Bratislava Gašića, kada je izjavio da će se svi oni „boriti da se Kosovo i Metohija ne vezuje samo za mit, već da bude deo moderne srpske države integrisane u evropsku zajednicu“!

Prosperitet i procvat

„Potpisivanjem povelje samo je ozvaničeno ono što je zajednička želja i volja – prosperitet i procvat svih Srba, očuvanje tekovina prošlosti i građenje zajedničke budućnosti… Tu saradnju treba sa političkog proširiti na sve ostale nivoe… Jer, Srbija mora i može da obezbedi duhovnost, kulturu, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje građanima (srpskim) na Kosovu i to je zadatak države“, obećao je Mirko Krlić, pomoćnik direktora kacelarije Vlade Srbije za KiM.

„Kultura mora da bude nacionalna osobina i da pokaže razliku“, smatra on, „između srpskog i drugih naroda. A, sve te odnose gajićemo i negovati i sarađivaćemo u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, zdravstvene zaštite s jednim jedinim ciljem – „potvrđivanja teritorijalnog integriteta Srbije“.

U narednoj fazi, Kancelarija za KiM zadržala bi ulogu koordinatora, a sve ostale aktivnosti u vezi sa saradnjom preuzeli bi organi lokalnih samouprava.

Preteća faza

I upravo se ta „naredna faza“ preteći nadvija nad Novim Sadom, faza u kojoj će Novosađani – koji su o tome obavešteni samo preko RTS, a kasnije i drugih medija, dakle niko ih nije pitao sme li da tura ruku u njihov džep – osluškivati potrebe budućeg „bratskog grada” i, razume se, pomoći da se njihovim novcem plaća utopija očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije. Jer, Borko Ilić je obećao i u Kosovskoj Mitrovici i na svečanom prijemu u Leposaviću, gde su se „stekla neposredna saznanja o situaciji o opštinama na Kosovu“, da će Novi Sad „odgovarati na projekte opština iz Pokrajine“!

No, Novosađani ne berite brigu, nije samo Borko Ilić u situaciji da „stekne saznanja“ o kosovskim opštinama i Štrpcu, uskoro novopobratimu glavnog grada Vojvodine, i vi to možete lako sebi priuštiti – internet je čudo! Ako je verovati Wikipediji, zvaničnoj internet prezentaciji opštine Štrpci, lokalnoj Kancelariji za zajednice, kao i publikaciji OEBS-a, opština Štrpce ima 16 naselja, od kojih „veći stepen urbanizovanosti imaju sedište opštine i naselje Brezovica, dok ostala naselja karakteriše slaba međusobna funkcionalna integrisanost i odsustvo urbanizacije“! Opština, koja spada u red manjih na području Kosova i u kojoj poljoprivredno zemljište zauzima 55 odsto površine, ima 13.600 stanovnika – 9.100 Srba, 4.500 Albanaca i 30 Roma. Mnogo ljudi je, kažu zvanični podaci, napustilo ovu opštinu zbog lošeg ekonomskog stanja. Glavni problemi su „visoka stopa nezaposlenosti, težak povratak i integracija albanske i srpske zajednice, nedostatak infrastrukture, uništavanje šume i neregularni javni transport“. Po podacima iz 2010. godine, stopa nezaposlenosti Albanaca bila je 70 odsto, Srba 60 odsto, a Roma 100 odsto!

Gradovi pobratimi Novog Sada

Prvu povelju o bratimljenju Novi Sad je potpisao 1964. godine sa italijanskim gradom Modenom. Osim Modene, gradovi pobratimi Novog Sada su: Norič (Engleska), Dortmund (Nemačka), Budva (Crna Gora), Temišvar (Rumunija), Čangčun (Kina), Njižni Novgorod (Rusija), evropska prestonica kulture 2010- Pečuj (Mađarska) i atinska opština Iliupoli.
Sa devet pobratima Novi Sad ima dobru komunikaciju najčešće u oblasti kulture, obrazovanja i sporta. Prednjači Dortmund, postoji stalna razmena studenata, naučnih iskustava, sportskih takmičenja. Svake godine u Novi Sad dolaze članovi duštva prijatelja Norfolk-Norič- Novi Sad, čije posete redovno imaju humanitarni karakter. Sa njima su uve počasni građani Novog Sada bračni par Dajana i Piter Bekli.
Sporazum o saradnji Novi Sad je, između ostalog, potpisao sa Segedinom, Ulmom, Geteborgom, Osijekom, Tuzlom, Banja Lukom…

„Još jedan problem je nedostatak profesionalnih veština, slobodna radna mesta i industrijske aktivnosti. Glavni izvor prihoda u opštini je zaposlenje u javnoj administraciji i javnim kompanijama, privatnim firmama, poljoprivredi i turističkom sektoru. Većina Srba radi na pijaci. Romi i Aškalije uglavnom se zapošljavaju na sezonskim poljoprivrednim poslovima“, naći ćete na internetu.

I jedni i drugi – nedovoljno razvijeni

U zvaničnim informacijama ne piše da li su Romi politički osvešćeni, jesu li osnovali političku stranku, jer tu bi sigurno bilo prostora, kada je već o saradnji reč, da Novi Sad pomogne i praktičnim savetima, na primer, kako osnovati političku partiju, kako platiti glasove podrške, kako ući u parlament, i sl.

Štrpce bi, zauzvrat, reciprociteta radi, moglo Novosađanima da pokaže kako se dolazi do 70 odsto nezaposlenih, Novi Sad ima „samo“ tek blizu 40 odsto. Ali, zato, istina, ima više pijaca. Kada je, pak, ekonomska saradnja u pitanju, tu su povezanost i buduće tesne veze dva grada možda i najlogičniji – i region Kosova i Metohije (kažu statistike u Srbiji) gde se nalazi opština Štrpce, i Autonomna Pokrajina Vojvodina, čija je prestonica (ili po Borku Iliću administrativni centar) Novi Sad, spadaju u nedovoljno razvijene! Istina, Vojvodina nastavlja da siromaši, što Kosovo i Metohiju – ako se ostvari sve zapisano u Povelji o bratimljenju gradova i opština Kosova i Metohije i centralne Srbije – zasigurno ne čeka! Pa makar im, za početak, sagradili pozorište i opersku scenu, škole, puteve, Kvantašku pijacu, bolnicu, a možda i fudbalski poslenici Novog Sada nađu interes da podignu i hotel… Baš kao što je ne tako davno jedan od jugoslovenskih predsednika Jugoslav Kostić odneo sa novosadskog naselja Detelinara čitavu telefonsku centralu od nekoliko hiljada brojeva u kosovsko selo sa jedva nekoliko stotina stanovnika, iako nisu bili zvanično zbratimljeni!

Branislava Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga