Novosađani će ubuduće piti svetu vodicu

Voda je osveštana na Bogojavljenje, leta gospodnjeg 2015, neka ostane upisano u anale i na inspiraciju budućim komediografima

20. jan 2015

U akciji “Holy Water”, kako i priliči pokretu poluvodenog naziva “Drina-Dinara-Dunav”, koga predvodi osoba od ranije poznata organima po imenu Bokan Tomislav, Novosađani su postali prvi u svetu koji imaju taj luksuz da direkt iz česme piju – svetu vodicu!

U prisustvu zaposlenih i nekih gradskih funkcionera, u JKP Vodovod i kanalizacija, jednoj od Bokanovih tvrđava u kojoj prikupljanje “sigurnih glasova” ide uz specifične metode prijateljskog ubeđivanja, sveštenik je osveštao vodu. Sve to, naravno, povodom slave ovog preduzeća, jer jebeš firmu koja nema svoju slavu, makar slava bila zapravo porodični praznik.

3D BokanVoda je osveštana na Bogojavljenje, leta gospodnjeg 2015, neka ostane upisano u anale i na inspiraciju budućim komediografima nušićevskog tipa. Kum slave bio je, naravno, Bokan Tomislav, inače savetnik direktora preduzeća. Kum Bokan, ujedno i predsednik Narodnog pokreta „Dinara-Drina-Dunav“, sirov i „neposredan“, izaziva podsmeh, ali – što da ne – možda i budući gradonačelnik Novog Sada. Pa se vi sad samo smejte…

“Na ovaj način sadašnje rukovodstvo našeg vodovoda pokazuje da u pravom duhu kulture, tradicije i skromnosti upravlja ovim preduzećem”, rekao je tom prilikom kum i poručio da je osveštana i određena količina vode te je na taj način “blagoslov prenesen i na vodu koju će ubuduće piti Novosađani”.

A da pređemo mi ipak na flaširanu vodu?

Koalicija: Osveštavanje vode iz gradskog vodovoda je stari običaj

Nešto što samo sebe naziva Koalicija “Svi za Novi Sad”, koja upravlja Javnim komunalnim preduzećem Vodovod i kanalizacija odbacilo je danas kritike zbog toga što je organizovalo osveštavanje vode iz gradskog vodovoda i navelo da je reč o “lepom, domaćinskom običaju”.

“Novi Sad je grad u državi Srbiji i nije ništa čudno, ni tragično, što jedno gradsko javno komunalno preduzeće ima svoju slavu, Bogojavljanje. To je lep, domaćinski običaj, koji unosi mir i blagostanje u svaku kuću, pa i u ovu. Čin osvećenja vode koju ovo preduzeće proizvodi je u skladu sa tradicijom i verom našeg naroda koje ne treba da se stidimo, nego, naprotiv, da se njome ponosimo”,”, navelo je to nešto u saopštenju za javnost. Pritom je to nešto zaboravilo da je krsna slava porodični običaj, a ne javno-komunalni. Ako to nešto uopšte i zna šta je krsna slava.

vodovod bokanKoaliciju „Svi za (primitivni) Novi Sad“ čine grupacije koje se kliču Narodni pokret Dinara-Drina-Dunav i Srpski pokret obnove, a kojima zli jezici tepaju sa “kartel”.

Nastavilo je to nešto, nažalost, sa saopštenjem i dodalo da “nema ništa protiv ni da Rimokatolička crkva uzme učešće u tome, ako želi”. Pa još: “Našim sugrađanima koji su ateisti, svakako ovaj čin ništa ni ne znači, pa ne vidimo razlog za hajku na pravoslavnog sveštenika koji je u ovom obredu učestvovao”.

Dakle, to nešto je dosad naučilo da na ovom svetu postoje samo pravoslavci, katolici i ateisti.

O tempora, o mores…

LSV: Besposlen Bokan i vodu krsti 

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas kao “skandal” postupak rukovodstva Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija, koje je organizovalo “osveštavanje” vode iz gradskog vodovoda i zatražila od gradskih vlasti da reaguju na to.

“Odakle pravo interesnoj organizaciji Dinara – Drina – Dunav da tako nešto organizuje u sekularnoj državi i preduzeću čiji su vlasnici svi građani Novog Sada, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost” naveo je novosadski odbor LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka je podsetila da je lider Narodnog pokreta Dinara-Drina-Dunav Tomislav Bokan bio dovođen u vezu sa aferom kupovine glasova na lokalnim izborima u Novom Sadu u maju 2012. godine, kao i da su ga mediji dovodili u vezu sa nizom skandala i afera.

sveta voda

Novosadska „sveta voda“ postala hit na društvenim mrežama

“Kada o najvažnijem komunalnom preduzeću u Novom Sadu odlučuje neko takav, sledeće što možemo očekivati je da nam osveštavanje vode bude obavezna stavka na računima”, navodi se u saopštenju za javnost.

LSV je ocenila da je osveštavanje vode iz gradskog vodovioda još jedan dokaz šta se dešava kada grad vode bahati, neposobni i nestručni ljudi, koji JKP Vodovod i kanalizacija posmatraju kao partijski plen i stranačko preduzeće.

“Neko bi rekao da besposlen Bokan i gradsku vodu krsti, ali činjenica da je tu bio i zamenik gradonačelnika ovom skandalu daje i potpis najviših gradskih predstavnika”, piše u saopštenju.

Ombudsman: Srbija je svetovna država

Institucija Pokrajinskog ombudsmana osudila je danas postupak rukovodstva Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija, koje je organizovalo osveštavanje vode iz gradskog vodovoda, i podsetila da je Srbija svetovna država u kojoj su država i crkva odvojene.

“Neprimereno je da javno preduzeće, kao vršilac javnih ovlašćenja, obeležava verske praznike i time dovodi u pitanje ustavne principe”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ombudsman je ocenio da je rukovodstvo JKP Vodovod i kanalizacija tim postupkom narušilo jedan od osnovnih načela Ustava Srbije.

LSV: Uvreda za hrišćane, sveta vodica u klozet šolji 

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas je najoštrije osudila potez rukovodstva Javnog komunlanog preduzeća Vodovod i kanalizacija u Novom Sadu koje je organizovalo osveštavanje vode iz gradskog vodovoda i ocenila da je to uvreda za sve hrišćane u Novom Sadu.

“Budući da je voda u gradskom vodovodu sada osveštana, to znači da se svetom vodicom ispiraju klozetske šolje. Takvu uvredu svim hrišćanima u Novom Sadu mogu osmisliti samo bolesni umovi poput čelnika interesne grupe Dinara-Drina-Dunav i njihovih pomagača poznatih po ljubavi prema tuđem novcu”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka je upitala šta je sledeće nakon osveštavanja vodovoda. “Šta je sad sledeće? Da osveštaju kanalizaciju?”, navodi se u saopštenju za javnost.

LSV je odbacio poruku Koalicije Narodni pokret Dinara-Drina-Dunav i Srpskog pokreta obnove upućenu tu stranci da osvešta svoje prostorije i “istera đavola iz njih”.

“Ove novokomponovane vernike obaveštavamo da su džabe postili, jer se za njih zbog ovoga što su uradili sada kopa metro u paklu. Ovo što su oni učinili je vrhunac svetogrđa”, ocenjuje se u saopštenju.

LSV je pozvao gradsku vlast da se odredi prema ovom skandalu ili da se najhitnije pristupi izgradnji “sekularnog vodovoda”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga