Novogodišnji prijem za decu rođenu vantelesnom oplodnjom

Pokrajina će finansirati vantelesnu oplodnju i za drugo i treće dete

22. dec 2013

Novogodišnji prijem priređen je za 350 dece i njihovih roditelja koji su prošli kroz program vantelesne oplodnje u novosadskim bolnicama. 

Na prijemu u Vladi Vojvodine pokrajinski premijer Bojan Pajtić rekao je da nema veće radosti od roditeljstva i naveo da je Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu najuspešnija u Srbiji za vantelesnu oplodnju. Pajtić je precizirao da se više od 1.000 dece rodilo u poslednjih šest godina zahvaljujući programu vantelesne oplodnje. On je najavio da će Pokrajina od 1. janura 2014. godine finansirati vantelesnu oplodnju za drugo i treće dete, a ne samo za prvo dete. „Ova mera će doneti mogućnost da ova deca dobiju braću i sestre, jer samo rađanjem možemo da se izborimo sa negativnom stopom prirodnog priraštaja koja nas prati“, poručio je Pajtić.

Pajtic Kopitovic Deca2

Nema veće radosti od roditeljstva

On je podsetio da je do sada u Vojvodini postojala mera finansijske pomoći koja je važila za svako treće dete koje se rodi u porodici, koja se primenjivala do druge detetove godine starosti, u visini od 12.000 dinara mesečno, i najavio da će, ukoliko se pokaže uspešnom, ta mera biti produžena i primenjivana sve do 1. razreda osnovne škole.

Vojvođanska sekretarka za zdravstvo i vođa tima za vantelesnu oplodnju na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine Vesna Kopitović kazala je da je Ministarstvu zdravlja predloženo da se parovima omogući da bez izlaska pred komisiju i čekanja imaju mogućnost da uđu u program vantelesne oplodnje. „Jednostavno, treba samo da dođu u jednu državnu kliniku, gde bi dobili svoj vaučer, koji bi im omogućio izbor gde i sa kim žele da realizuju vantelesnu oplodnju. Kada se načini ovakav izbor, onda je uspeh mnogo veći“, ocenila je Vesna Kopitović i izrazila nadu da će država prihvatiti ovaj predlog iz pokrajine.

Mališane i njihove roditelje u centralnom holu Vlade Vojvodine pozdravili su i lekari iz tima za vantelesnu oplodnju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, kao i stručnjaci Specijalne ginekološke bolnice Genesis i Bolnice Perinatal.

Decu i roditelje su zabavljali Aleksandra Radović, Hor Do Re Mi, Kreativna radionica Čarolija, a poklone najmlađima uručili su deda mrazevi.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga