Novogodišnji dernek: We are family!

Nova vlast brine da Novosađani budu srećna porodica

Priredio: Branislava Opranović
17. dec 2012

Šta bi Novosađani bez naprednjaka i “Dveri”! Dok se desetine hiljada hvataju za glavu gledajući u prazan kućni novčanik pred predstojeće božićne i novogodišnje praznike, naprednjaci i “Dveri” brinu za njih! Pompezno su, nadajući se svenarodnoj radosti, najavili da će ove godine veselja, a u njihovoj organizaciji, biti za sve i da ćemo predstojeće hrišćanske praznike i novu 2013. dočekati svi zajedno, kao velika, srećna domaćinska multi-kulti porodica! Oni će – reče Andrej Fajgelj, direktor Kulturnog centra grada kome je poverena organizacija proslava – “u skladu sa tradicijom velikih evropskih gradova, ove godine proslavljati katolički, protestantski i pravoslavni Božić” ! A, sve zbog toga, izjavio je ex-istaknuti član “Dveri”, jer je Novi Sad “multikulturalna celina”! Eto, glavni grad Vojvodine i njegovi žitelji, različitih konfesija i nacionalnosti, dočekaše da im bivši radikali i “Dveri” koje glasno, jasno, nervozno i agresivno zahtevaju ukidanje autonomije Vojvodine, pa i same Pokrajine, kao “neprirodne tvorevine”, čine da se niko od Novosađana, pa bio on i Mađar, Hrvat, Rusin, Rom…, za praznike ne oseti zapostavljenim ili, ne daj Bože, ugnjetenim i da odagna svaki eventualni strah pred silom ustoličenom nacionalističkom vlašću u Novom Sadu. To su, valjda ti “novi sadržaji, koji do sad nisu viđeni”, a koje Fajgelj poklanja uz obećanje da će to “odsad biti praksa”, potpuno siguran da će još dugo biti u prilici da brine o dušama i praznicima svih Novosađana.

Ta briga će Novosađane, ma koje vere i nacije bili, koštati oko 30 miliona dinara. Dvadeset miliona za multikulturalni program, jer će, gle čuda, “pokrivati” sve božiće, zajedničku nam Novu godinu, kao i onu koju pravoslavci obeležavaju po starom kalendaru. Deset miliona potrošićemo za novu gradsku, ukrasnu, svečarsku rasvetu. Sudeći po tome koliko košta, i ona je, bez dvojbe, multikulturalna!

A, da bi praznovanje bilo što šarenije, a time, valjda i ubedljivije pokazivalo prisutnost nove, narodne vlasti, uprava Grada se dosetila da bi bilo pravedno, radikalski i naprednjački pošteno i na visini zadatka, da se raspiše konkurs za kreativno ukrašavanje grada, kao i tender za izbor dobavljača za nove zvezdice, prskalice, sijalice… na ulicama, razume se centra grada. Odlučeno je da je ponuda izvesne „Kompanija Blagojević” najbolja. Stari ukrasi iz prošlih godina, mada i nisu toliko stari jer su kupljeni u radikalsko vreme i u radikalskim bojama – ukradeni su! Bili su skladišteni u JP “Stan” i odande su, objavljeno je tek pre nekoliko dana, netragom nestali! Gde su nestali, ko je lopov i na čijim ulicama ili ispred čijih vikendica će ovih dana zasijati, ni policija ne zna. Mada “ozna” sve dozna, čini se da niko nije voljan da uperi prst u krivce. Pre će biti da je to spinovanje bio najlakši način da se bez obrazloženja rebalansom budžeta, kroz programe ZIG-a, „Zelenila“ i Kulturnog centra grada, odvoji 10 miliona dinara za novo svetlucanje!

Idejno ludilo

Idejno rešenje nove rasvete dala je arhitekta Vera Golubović, a u konceptu ukrašavanja učestvovali su i stručnjaci iz kabineta gradonačelnika i Gradska uprava za komunalne poslove. Nova rasveta krasiće Gradsku kuću, Trg slobode, ulice Kralja Aleksandra, Zmaj Jovinu, Dunavsku, Laze Telečkog, Njegoševu, deo Bulevara Mihaila Pupina do raskrsnice s Ulicom Žarka Zrenjanina.

Predviđeno je da se u četiri gradske celine koristi LED, hologramska i 3D rasveta: na Trgu slobode, u pešačkoj zoni u centru, na Gradskoj kući i na prilazima centru – delu Dunavskog parka i Bulevara Mihaila Pupina. Nova rasveta trebalo bi da bude projektovana tako da se može nadograđivati i dopunjavati novim elementima iz godine u godinu, ako se slučajno pojavi još neki novi božić ili još novija nova godina. Trodimenzionalni motivi, koji će se nalaziti u ulici Kralja Aleksandra biće u obliku trometarskog valjka prečnika 1,3 metra. Nad proširenjem na početku Dunavske ulice, gde se nalazi svetleći prsten, uz pomoć svetlećih lančanica biće formirana prostorna „meduza“, dok će nad ulicom visiti svetlosni valjci. Ovi valjci biće u skladu s onima u Zmaj Jovinoj ulici, koje će dopuniti i trodimenzionalne bele svetleće zvezde visine 1,2 metra i širine od 60 do 90 centimetara, tvoreći stilizovano zvezdano nebo u kojem će se ogledati nebeski narod.

U Njegoševoj ulici i ulici Laze Telečkog nad glavama šetača sijaće trodimenzionalni dijamanti, dok će u Dunavskom parku, na ulaznim pravcima i oko jezera, stubovi javne rasvete poneti svetleće cvetne dekore u plavoj i crvenoj boji. Stubovi javne rasvete na Bulevaru Mihaila Pupina dobiće „padajuće svetlo“, ukras koji će od bandera napraviti svetleće jelke.

Trg slobode ove godine dobiće hologramsku rasvetu. Kako navode u Zavodu, ovo osvetljenje predstavlja najnoviju tehnologiju kontrolisanja rasvete kompjuterima, dok bi projektori bili smešteni na fasadam okolnih zgrada, na kojima bi stvarali padajuće zvezde, pahuljice… Gradska kuća bi trebalo da zasija „svetlosnom draperijom“ visokom 10, a širokom 32 metra.

Besmisleno trošenje u vreme velikog siromaštva

“Nije opravdano trošiti milione dinara za jednu noć, bolje bi bilo taj novac dati oboleloj deci za operacije, trudnicama, sirotinji. Besmesleno je dati toliko novac za zabavu, pogotovo što smo svakog dana sve siromašniji. Proslava Nove godine u vreme ovakve krize je iracionalna. Ne znam da li narod slavi to što je preživeo još jednu godinu, ili što ne zna šta ga čeka u sledećoj i kako će je preživeti”, izjavio je sociolog Momčilo Bajac.

Neviđeni spektakl u vašem gradu

Andrej-Fajgelj

Andrej Fajgelj: Biće ludo i nezaboravnoi!

Odluci o ukrašavanja grada kao i budzetu za “nikad do sada viđeni praznični spektakl” prethodilo je natezanje oko finansija. Organizatori, Kulturni centar grada, je tvrdio da mu je za program dovoljno 20 miliona, da bi, potom, skupštinski Savet za kulturu “pojačao” iznos i odobrio dodatnih 10 miliona dinara za gotovo dvomesečnu organizaciju praznika, čime su se troškovi povećali čak na 30 miliona. Ovaj predlog nije glatko prihvaćen na Savetu, jer su pojedini članovi ocenili da je to nepotrebno povećanje i da je postojećih 20 miliona dovoljno. Potom je na potezu bio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ili, bolje rečeno, prvi borac u Vladi Srbije potpredsednik Aleksandar Vučić. Dobro obevešteni krugovi iz vlasti (a ipak bliski autonomašima za “ne daj Bože”) bruje kako je prvi potpredsednik “naribao” prvog čoveka novosadske vlasti i naredio smanjenje troškova, da bi potom Vučević “odlučio”da skreše rasipnički budžet namenjen uveseljavanju.

Javnost je ovog puta bila zaista glasna u kritikama rasipništva u vremenu velike besparice, nezaposlenosti i bede. Mediji su ubrzo “provalili” za čije će se muzičke numere platiti miliončići, da bi nekoliko dana nakon toga bilo i potvrđeno da će pevač Vlado Georgiev zajedno sa Novosađanima na Trgu slobode odbrojavati poslednje sekunde ove godine na svom nastupu 31. decembra.

U novogodišnjem koncertu učestvovaće još i hor „Viva voks“, muzičar Slobodan Trkulja i pevač Sergej Ćetković.

– Za proslavu će biti potrošeno onoliko novca kolikoi prošle godine, s tim da Georgiev neće naplatiti gradu korišćenje bine, razglasa, rasvete i opreme. Ovo je dokaz da možemo organizovati vrhunski događaj, a da budemo društveno odgovorni – izjavio je Fajgelj.

Georgiev je izjavio da se na ovaj potez odlučio nakon negativne kampanje koja je vođena protiv dočeka, te da mu je veoma drago da se posle svih „nagađanja i laži medija sve ispostavilo drugačije“.

– Niko neće imati ništa protiv da dam svu opremu koja puno košta na uslugu Novosađanima. Kafanski pevači za Novu godinu naplaćuju honorar od 1.000 evra, ja svojim muzičarima dajem dve hiljade, što znači da tu noć pevam za džabe – objasnio je Georgijev kako će osiromašiti zbog Novosađanaali pomoči svojim muzičarima da se ne osećaju bedno kao kafanski pevači sa samo somom eura u džepu. Biće za svakog bar desetak prosečnih novosadskih plata za mnogo manje od desetak sati svirke.

Pored najluđe noći u gradu po prvi put će, po rečima Fajgelja, biti proslavljena i oba Božića. Tako će od najavljenih 30 miliona dinara, koliko je u početku bilo izdvojeno za proslavu novogodišnjih praznika ostati i viška para, koji će po izjavi Fajgelja biti vraćeni u gradsku kasu. I time je Fajgelj uterao u laž sve izvestioce gradonačelnikovih izjava (pa i onih koji govore o zavrtanju ušiju iz centrale SNS) koji su tvrdili da neće trošak preći 20 miliona dinara: prosta računica od 20 miliona za muziku plus 10 za ukrašavanje pokradenih ulica čini lako izračunljiv zbir od 30 miliona. Baš onoliko koliko su “lažljivi” mediji i naveli.

Nije se štedelo ni u bolja vremena!

Ni proteklih godina, u boljim vremenima, istina, nije se naročito štedelo. Gradske vlasti su za novogodišnje proslave na Trgu slobode takođe izdvajale u proseku oko 20 miliona dinara, pri čemu je gotovo svake godine bilo polemike o visini troškova.
Pre sedam godina, za doček 2006. godine, liderka Narodne partije Maja Gojković plesala je u ponoć sa Vladom Georgievim, 2007. sa Goranom Bregovićem, a 2008. sa Zdravkom Čolićem. Igor Pavličić nije plesao tačno u ponoć 2009. godine, kada je Nova dočekana uz Zvonka Bogdana, Bajagu i instruktore i novosadsku pevačicu Anu Perišić.
Prednovogodišnje manifestacije – koncerti, performansi, karnevali, izložbe, dečije predstave i maskenbali, izjavio je tada Pavličić, imali su humanitarni karakter, a milion dinara od sume koju je grad izdvojio za organizaciju proslave bio je uplaćen na poseban račun. Demokrate su, po rečima Pavličića te godine želele “da naprave novogodišnju atmosferu već od početka decembra, a u fokus su stavili humanost i mnoge akcije usmerene ka tome da se prikupi novac za donacije!“ Grad se tada hvalio da je troškove proslave smanjio sa 20 na 17 miliona, čime je pokriven jednomesečni program, koji je obuhvatao i veče 13. januara uoči proslave Nove godine po starom kalendaru.

Novi Sad je car!

Fajgelj je još dodao i da mu je žao što postoje ljudi koji misle da Novom Sadu ne treba veličanstven doček Nove godine. „Ja Novi Sad posmatram kao centar Srbije, kao Srpsku Atinu, i mislim da mi ne smemo da imamo kompleks niže vrednosti i stav da mi ne treba da organizujemo najveće kulturne događaje u Srbiji, pa i regionu“.

Fajgeljev stav da se treba ponašati kao “pijani baron”, potvrdio je i Radovan Jokić, nekadašnji član Gradskog veća za kulturu u vreme gradonačelnice Maje Gojković: “… Ljudi zaslužuju bar jedan dan dobrog provoda. Znate, ljudi žive 365 dana na korici crnog hleba i zaslužuju malo zabave. Zato je jako važna proslava na gradskom trgu za koju građani ne treba da plate!”

Branislava Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga