Novo ime MIJ – Muzej Jugoslavije

Inicijativa o promeni imena u Muzej Jugoslavije predstavlja težnju da se delokrug istraživanja i muzealizacije usmeri na širok spektar različitih fenomena koji obeležavaju jugoslovensko nasleđe i jugoslovensko iskustvo

02. dec 2016

Muzej istorije Jugoslavije promenio je ime u Muzej Jugoslavije, saopšteno je 1. decembra na svečanoj proslavi 20 godina od osnivanja te ustanove, na kojoj je predstavljena i nova koncepcija i novi vizuelni identitet.

Direktorka MIJ Neda Knežević rekla je u prisustvu velikog broja zvanica iz kulturnog i javnog života da inicijativa o promeni imena u Muzej Jugoslavije predstavlja težnju da se delokrug istraživanja i muzealizacije usmeri na širok spektar različitih fenomena koji obeležavaju jugoslovensko nasleđe i jugoslovensko iskustvo, a već neko vreme su prepoznati u aktuelnoj muzejskoj praksi.

“Sve ovo vreme mi čuvamo, proučavamo i na inovativan način interpetiramo kulturno nasleđe Jugoslavije. Negujemo kulturu sećanja, s težnjom da uvažimo raznovrsna lična, kolektivna i generacijska iskustva”, rekla je Neda Knežević i dodala da je Muzej sada u drugoj fazi strateške promene započete 2014. godine i nazvane Razvoj i postizanje izvrsnosti.

„Kroz svoje brojne programe i aktivnosti mi podstičemo društveno pamćenje i negujemo kulturu sećanja na razvoj jugoslovenske ideje, počevši od njene pojave u 19. veku, pa sve do njenih otelotvorenja do kojih dolazi u 20. veku – Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, do socijalističke Jugoslavije“, istakla je Neda Knežević.

Na svečanosti povodom jubileja prikazano je nekoliko kratkih filmova sa fotografijama iz bogatog fonda Muzeja, koje je priredila Snežana Škundrić. Takođe, uručene su zahvalnice za dobru saradnju predstavnicima tridesetak ministarstava, muzeja, drugih kulturnih ustanova, fakulteta.

Podsetivši na veliku zbirku štafeta za Josipa Broza Tita, Neda Knežević pozvala je prisutne da premijerno vide izloženu štafetu koju su za 17. rođendan prestolonaslednika Petra II Karađorđevića poslali Mladi sokoli 1940. godine.

Ističući da su “istraživanje, dokumentovanje, debate, sučeljavanje mišljenja povodom različitih izložbi, knjiga i umetničkih projekata – okosnica postojanja Muzeja koji je sada i mesto otvorenog dijaloga”, Neda Knežević rekla je da osnovna snaga Muzeja leži, međutim, u njegovim resursima” – bogatom fondu sa više od 75.000 eksponata, kompleksu koji se prostire na 3,2 hektara, kao i u jakim simboličkim vrednostima i nadasve motivisanom i profesionalnom kadru.

Deo muzejskog fonda je i foto-kolekcija sa bezmalo milion snimaka, a rad na njenoj digitalizaciji je strateška oblast Muzeja, muzejskog, spomeničkog i memorijalnog kompleksa koji privlači 120.000 posetilaca godišnje. Pored toga, na osnovu svojih programa, “izuzetno je cenjen u profesionalnim krugovima širom regiona”, istakla je Neda Knežević.

Muzej svojim radom nastavlja tradiciju tri ustanove – Memorijalnog centra Josip Broz Tito, Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije i Muzeja 25. maj, čijim je spajanjem nastao 1996. godine.

“Vremenom se iskristalisala inicijativa da promenimo ime. Vlada Republike Srbije aprila ove godine promenila je ime u Muzej Jugoslavije, Beograd. Inicijativa o promeni imena predstavlja težnju da se delokrug našeg istraživanja i muzealizacije usmeri na širok spektar različitih fenomena koji obeležavaju jugoslovensko nasleđe i jugoslovensko iskustvo“, izjavila je Neda Knežević.

Pojedinačne zahvalnice dobili su dizajner Slavimir Stojanović, koji je donirao novi vizuelni identitet Muzeja, i Tanja Kragujević, koja je poklonila bogatu kolekciju fotografija svog oca Stevana Kragujevića.

Tanja Kragujević je zahvalila u ime svih dobitnika priznanja, ističući zadovoljstvo saradnjom sa zaposlenima u Muzeju koje odlikuju “visoka stručnost, veliki entuzijazam, inventivnost i kreativnost”.

Tokom dana ulaz u Muzej je bio besplatan, a organizovan je i specijalan program za publiku – u Muzej 25. maj publika je na izložbi “Trčanje kroz vreme” premijerno bila u prilici da vidi jednu od četiri sokolske štafete koje su u septembru 1940. godine, povodom 17. rođendana Petra II Karađorđevića, prestolonaslednika i starešine sokola, stigle u Beograd u organizaciji Saveza sokola Kraljevine Jugoslavije. Ta štafeta na simboličan način povezuje sva tri perioda istorije te zemlje (Kraljevinu Jugoslaviju, socijalističku Jugoslaviju i Saveznu Republiku Jugoslaviju)

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga