Novo dostignuće Teatra „Džep“: Večita borba Džekila i Hajda

Teatar "Džep" ne raspolaže nijednom od pogodnosti koje pruža film, međutim, dobra gluma, pesma i potpuna predanost učesnika odveli su publiku pravo u čaroliju

04. dec 2013

Teatar „Džep“, mladi i kreativni pozorišni ansambl, već prepoznatljiv u Novom Sadu i na festivalima pozorišnog stvaralaštva, postavio je na pozorišne daske još jedan mjuzikl: „Džekil i Hajd“, po motivima poznate priče Roberta Luisa Stivensona. Režiju mjuzikla potpisuje i igra i peva naslovnu i najzahtevniju ulogu Tomislav Čeleketić – u stvari, on igra dve uloge u jednoj: moralnog i osetljivog doktora Henrija Džekila i nesputanog Edvarda Hajda. Premijera je održana 30. novembra u Novom Sadu, u prostorijama Teatra „Džep“ (Bulevar Mihajla Pupina 24), u prepunoj sali od oko 250 mesta. Publika je bez daha pratila priču o mladom lekaru koji ambiciozno želi da izdvoji „tamnu stranu“ iz čovekove ličnosti i na taj način iskoreni zlo. Međutim, visoki krugovi koji odlučuju – odbacuju njegov eksperiment a njega samog diskredituju zbog revolucionarne zamisli. Ožalošćen i uvređen, ali ne i pokoleban u svojoj nameri, dr Džekil testira svoj lek na sebi. Transformacija je zapanjujuća: umesto doktora lepih manira, na pozornici se pojavljuje osoba koja ismejava sve vrednosti licemernog društva, ne prezajući od povređivanja drugih, Edvard Hajd, tragalac za slobodom, pre svega – svojom. Ovaj izazov dve različite ličnosti, različitog rečnika, glasa, mimike, morala – Čeleketić savlađuje samo svojom glumačkom sposobnošću, bez ikakvih scenskih efekata osim promene boje reflektorskog osvetljenja u scenama kad nevaljali Hajd dominira. Dilemu i bol, duševni i fizički, Čeleketić dočarava takvom snagom da smo mi u gledalištu u jednom trenutku poverovali da mu je zaista pozlilo! Ansambl Teatra „Džep“ u potpunosti prati glavnog glumca i reditelja, nastupa uigrano a snagom se ističe, glumom i glasom, uloga Lusi Haris, siromašne devojke iz bednog londonskog kvarta, u interpretaciji izvanredne Nataše Vukadinović koja varira od nežnog i tužnog pevušenja o ljubavi do prave eksplozije glasovnih mogućnosti kad zapeva o strasti i želji za životom. U mjuziklu se smenjuju humor i horor i prepliću se dve paralelne ljubavne priče a obe će se okončati nesrećno, jedna u mračnoj ulici punoj londonske magle po kojoj hara manijakalni ubica, druga posle otmenog venčanja u višim društvenim krugovima. Da bi spasao svet od pretnje koju, po njegovom mišljenju, oličava Hajd, dr Džekil gine. Ostaju dva pitanja: šta je starije, dobro ili zlo – i da li Hajd, možda, i dalje neometano luta mračnim ulicama ljudske ličnosti? Sva je prilika da je Hajd preživeo; međutim, to je prilika za neku drugu predstavu.

„Dr Džekil i mister Hajd“ spada u često ekranizovane teme, od doba nemog i crno – belog filma do savremenih rešenja sa kompjuterskim efektima, a u glavnoj ulozi okušalo se nekoliko slavnih glumaca. Frederik Marč je za naslovnu ulogu u jednoj verziji dobio Oskara 1931. godine. Teatar „Džep“ ne raspolaže nijednom od pogodnosti koje pruža film, međutim, dobra gluma, pesma i potpuna predanost učesnika odveli su publiku pravo u čaroliju. Energija predstave nije posustala ni za trenutak, od napetog iščekivanja doktorove prve transformacije do trenutka njegove pogibije kad se licemerno društvo okreće od njegove neveste Eme (Jovana Miljuš), pokazujući još jednom svoju okrutnost.

Novosadskoj publici Teatar „Džep“ poznat je po mjuziklima „Drakula“, „Devojka iz mora“, vodvilju „Kokoška“ i drugim, a naročito po svojoj praksi da predstave igraju u različitim okruženjma i uslovima. Ekipa talentovanih mladih ljudi, punog srca a uglavnom praznih džepova, priredila je publici veče za pamćenje. Čeleketić već najavljuje nove teme i nove adaptacije starih, jednu kontroverzniju od druge. Svaka čast.

(Gordana Perunović Fijat, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga