Novinarske organizacije iz regije traže prestanak napada na makedonske novinare

Članovi Regionalne mreže traže od makedonskih institucija da spriječe bilo kakvo nasilje prema novinarima te da brzo i učinkovito istraže sve dosadašnje napade

12. mar 2017

Regionalna mreža za zastupanje slobode medija i sigurnosti novinara priopćila je kako izražava punu solidarnost i podršku novinarima i medijskim radnicima u Makedoniji koji se suočavaju sa stalnim pritiscima, uključujući i fizičke napade te prijetnje smrću.

„Posebno zabrinjava činjenica da su u koordinirane napade uključeni i nositelji javnih funkcija i predstavnici državnih institucija. U posljednje četiri godine u Makedoniji su zabilježena 44 napada na novinare od kojih se u posljednjih godinu dana dogodilo njih 19“, navodi se u priopćenju.

„Dok Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrđuje kršenje slobode javnog izražavanja u Makedoniji, makedonske institucije nisu kaznile niti jednog napadača na novinare“, izjavio je Naser Selmani, predsjednik Društva novinara Makedonije.

Članovi Regionalne mreže, koja se zalaže za slobodu izražavanja i sigurnost novinara, traže od makedonskih institucija da spriječe bilo kakvo nasilje prema novinarima te da brzo i učinkovito istraže sve dosadašnje napade te kazne napadače.

Regionalna mreža snažno podržava Društvo novinara Makedonije i njegove napore u zaštiti novinara i slobode govora. Istodobno pozivaju međunarodne organizacije, koje se bave zaštitom slobode medija i prava novinara, da učine dodatni pritisak na makedonske vlasti da poštuju slobodu izražavanja, te slobodu medija i novinara.

Sličan apel uputilo je prošle nedjelje preko 150 novinara iz regiona koji su potpisali pismo solidarnosti Novinarske mreže, neformalne inicijaive koja okuplja medijske radnike postjugoslovenskih prostora.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga