Novinarska udruženja zabrinuta zbog mogućnosti povratka države u medije

Cilj je smanjenje uticaja države na ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja

23. sep 2016

Novinarska i medijska udruženja izrazila su danas zabrinutost zbog najave ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića o redefinisanju uloge države u medijskoj sferi.

„Novinarska i medijska udruženja podsećaju da je još važećom Medijskom strategijom i setom medijskih zakona, usvojenim u avgustu 2014. godine, uz gotovo opšti konsenzus i pozitivno mišljenje Evropske komisije, jasno naznačeno da je deetatizacija medijske sfere dugoročno opredeljenje koje ima za cilj smanjenje uticaja države na ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja“, navodi se u saopštenju.

To je navedeno u zajedničkom saopštenju koje su izdale Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević najavio je ranije da će status ugašene državne novinske agencije Tanjug biti „predmet analize“ i da postoje situacije u kojima je dobro da država ostane u medijima.

„Jasno je da država ne treba da bude u medijima, ali postoji margina krupnih izuzetaka. Mi ćemo vrlo brzo, u sačinjavanju medijske strategije, govorim o nedeljama, biti u prilici da potražimo model koji je prilagođen opštim tendencijama, ali i koji sadrži u sebi izvesne specifičnosti. U Evropi ne postoji jedinstven pristup tom problemu. Bolje je da države nema u medijima, ali postoje situacije u kojima je to dobro. Ako sve prepustimo tržištu, onda ćemo da se češemo tamo gde nas ne svrbi“, rekao je tada Vukosavljević.

Novinarska i medijska udruženja su apelovala na Ministarstvo kulture i informisanja da se u što kraćem roku imenuju državni sekretar i pomoćnik ministra koji će biti zaduženi za medijsku sferu.

„To je neophodan uslov da se otvori dijalog medijske zajednice sa Ministarstvom o mnogim važnim pitanjima, poput uloge države na medijskoj sceni, izrade nove Medijske strategije, spovođenja Akcionog plana za poglavlje 23, vlasničke strukture dnevnih listova Politika, Večernje novosti i Dnevnik i nezakonitog statusa i rada novinske agencije Tanjug. Razgovor o ovim temama je od ključne važnosti za medijsku zajednicu, ali i za preduzimanje daljih koraka koji će doprineti poboljšanju stanja u oblasti informisanja“, dodaje se.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga