- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Novinarska udruženja: Uzdržati se od nasilja, TV Pink da poštuje Kodeks

Novinarska i medijska udruženja pozvala su danas povodom najavljenih protesta ispred zgrade TV Pink organizatore protesta i državne organe, a posebno policiju i Žandarmeriju, da zaštite novinare i imovinu medija ispred kojeg građani protestuju.

Novinarska i medijska udruženja pozvala su urednike i novinare TV Pink da počnu da poštuju Kodeks novinara Srbije i profesionalno izveštavaju o građanskim protestima i protestima opozicije.

Oni su apelovali i na zaštitu novinara i medija koji o događaju izveštavaju.

U saopštenju UNS, NUNS, NDNV, SINOS, Acosijacije medija i Asocijacija onlajn medija podsećaju da građani imaju puno pravo da nezadovoljstvo društvenom ili političkom situacijom u zemlji iskazuju mirnim protestima, uključujući i proteste ispred medija čijim su izveštavanjem nezadovoljni, a koji koriste javno dobro, odnosno nacionalne frekvencije.

„Ipak, skrećemo pažnju da je svako nasilje, verbalno ili fizičko neprihvatljivo i neprimereno u demokratskom društvu“, ukazala su novinarska i medijska udruženja.

Udruženja su podsetila da je Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, 2014. godine usvojio Rezoluciju o zaštiti i promociji ljudskih prava tokom mirnih protesta u kojoj se države pozivaju da obrate posebnu pažnju na sigurnost novinara koji prate proteste, uzimajući u obzir njihovu specifičnu ulogu, izloženost i ranjivost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!