Novinarska udruženja protiv uznemirujućih sadržaja

Nije u skladu sa kodeksom da se na taj način dižu tiraži

04. avg 2014

Novinarska udruženja u Srbiji protive se objavljivanju uznemirujućih sadržaja koji ne samo da su protiv kodeksa profesije, već su ponekad i protivzakoniti, rečeno je danas agenciji Beta u tim udruženjima.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) rekli su da mediji moraju da vode računa o svojim sadržajima, i da ne bi smeli da imaju koristi od tuđih nesreća.

U nekim medijima na internetu danas je objavljen snimak čoveka koji je ostao bez šake, dok je u subotu većina objavila snimak košarkaša sa otvorenim prelomom noge.

Ranije ove godine mogao se u nekim medijima videti snimak ubistva, a određeni informativni portali objavljivali su i fotografije žrtava oborenog malezijskog aviona.

Potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić rekao je da se to udruženje oštro protivi objavljivanju uznemiravajućih sadržaja.

„Postoji nekoliko odredaba koje se tiču uznemiravajućih sadržaja. Oni ne treba da se objavljuju i nije u skladu s kodeksom da se zahvaljujući njima dižu tiraži. Prosto rečeno, da se ne zarađuje na tuđoj nesreći“, rekao je Janjić.

Predstavnik NUNS-a podsetio je i da se Srbija i ranije suočavala s tom situacijom.

„Imali smo dvehiljaditih udar iz tabloida, kada su na naslovnim stranama objavljivana iskasapljena tela. Udruženja su tada oštro i stalno reagovala i situacija se popravila. NUNS se tome protivi, a to se odnosi i na društvene mreže“, rekao je Janjić.

On je kazao da ne postoji pravni način da udruženja zaustave medije u objavljivanju uznemirujućih sadržaja.

„Mi nemamo zakonsku mogućnost da kažnjavamo, a te situacije se regulišu privatnim tužbama. Ako se neko smatra ugroženim ili oštećenim, može da tuži određeni medij“, rekao je Janjić.

Predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić rekao je da su neki nasilni sadržaji zabranjeni zakonom, kao i da novinari ne bi trebalo nikada da odstupaju od svog kodeksa.

„Po novinarskom kodeksu, nedopustivo je objavljivanje uznemiravajućih sadržaja, a, u zavisnosti od slučaja do slučaja, zakonski su zabranjeni sadržaji koji mogu ostaviti štetan uticaj na maloletnike.

To važi za sve medije, štampane, elektronske i na internetu. Stav UNS-a je da ko želi da bude novinar, mora stalno da se pridržava kodeksa“, rekao je Jeremić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga