Novinarska udruženja osudila napad na novinara N1

"Zahvaljujući Aleksandru Vučiću koji ovu kuću etiketira kao 'američku' ili 'CIA', pretnje Nikoli Radišiću očekivane"

02. feb 2018

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudili su danas pretnje novinaru Televizije N1 Nikoli Radišiću i zatražili od nadležnih da što pre nađu i kazne počinioce.

„Najviše zahvaljujući Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, koji se novinarima TV N1 uglavnom obraća vrlo agresivno, na krajnje neprofesionalan i optužujući način a zatim i niže rangiranim funkcionerima SNS-a, koji ovu kuću etiketiraju kao ‘američku’ ili ‘CIA’ televiziju ili, u najboljem slučaju, medij koji ‘radi protiv Vlade Srbije’, TV N1 je odavno izložena otvorenim, sirovim, gotovo i beskrupuloznim napadima i pritiscima, tako da poslednje pretnje Nikoli Radišiću, nažalost, spadaju u red – očekivanih“, navodi se u saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

Kako navode ta udruženja, Radišiću su u centru grada dve nepoznate osobe, uz pljuvanje, psovale „mater američku“ i „izdajničku“.

Radišić je zbog ugožavanja sigurnosti podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih učinilaca.

„Zahtevamo da se počinioci što pre nađu, da se protiv njih preduzmu sve zakonom predviđene mere i novinarima garantuje bezbednost. Takođe apelujemo na nosioce javnih funkcija da povedu računa o svojoj retorici: targetiranju i etiketiranju nema mesta pogotovo kad je javni govor u pitanju“, dodaje se u saopštenju.

Takođe se podseća da je to u NUNS-ovoj bazi podataka „Napadi na novinare“, sedmi zabeležni incident od početka godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga