Novinarska udruženja iz regiona osuđuju pretnje Sejdinoviću i Gruhonjiću

Osigurati kolegama slobodan, dostojanstven i siguran rad

18. sep 2016

Novinarske asocijacije iz regije Zapadnog Balkana osudile su danas pretnje smrću predsedniku i programskom uredniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Nedimu Sejdinoviću i Dinku Gruhonjiću, uz ocenu da je reč o govoru mržnje, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije.

„Budući da se govor mržnje, uvrede na nacionalnoj osnovi i pozivanje na nasilje prema Nedimu Sejdinoviću i Dinku Gruhonjiću periodično ponavljaju poslednjih nekoliko godina putem društvenih mreža i određenih srpskih medija, kako bi se zaustavilo njihovo kritičko novinarsko propitivanje o aktuelnim događajima na političkoj sceni, smatramo da se pretnjama mora stati ukraj, a našim kolegama osigurati slobodan, dostojanstven i siguran rad“, ocenili su predstavnici regionalnih medija.

Dodaje se da efikasnom istragom i kažnjavanjem počinilaca, pravosudni organi i vlasti Srbije konačno mogu i praktično pokazati svoju demokratičnost i stvarnu opređeljenost evropskim integracijama, u kojima sloboda izražavanja i sigurnost novinara predstavljaju osnovna ljudska prava i neupitne vrednosti.

Saopštenje su potpisali Udruženje novinara Makedonije, Udruženje/udruga BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Sindikat medija Crne Gore i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Pretnje Sejdinoviću i Gruhonjiću, kao i članovima njihovih porodica, upućene su anonimnim pismom, pristiglim na adresu NDNV-a u Novom Sadu, u kojem se predsednik Sejdinović poziva da podnese ostavku, a u protivnom će on i Gruhonjić „plivati Dunavom“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga