Novinarska nagrada nosila ime nacističkog propagandiste

Ovogodišnji dobitnik Andreas Ernst odbio da primi medalju nazvanu po čoveku koji je pisao hvalospeve nacističkom režimu.

12. feb 2013

Nemačko Društvo za Jugoistočnu Evropu, čiji rad finansira Savezno ministarstvo inostranih poslova, godinama je dodeljivalo nagradu za izveštavanje o tom regionu koja je nosila ime prvog predsednika Društva Rudolfa Fogela, novinara koji je u vreme nacizma pisao propagandne tekstove i veličao Adolfa Hitlera.

Nedeljni list „Frankfurter Algemajne Zontagscajtung“ (Allgemeine Sonntagszeitung FAS) piše da je Predsedništvo Društva za Jugoistočnu Evropu (SOG) prošlog petka, dan uoči dodeljivanja za ovu godinu, promenilo naziv nagrade, pošto je ovogodišnji dobitnik Andreas Ernst odbio da primi medalju nazvanu po čoveku koji je pisao hvalospeve nacističkom režimu.

Ernst je godinama dopisnik švajcarskog dnevnika „Noje cirher cajtung“ (Neue Zuercher Zeitung) iz Jugoistočne Evrope, sa sedištem u Beogradu.

Prilikom dodele nagrade u subotu u Bohumu, predsednik Društva za Jugoistočnu Evropu, nemački socijaldemokratski političar Gernot Erler saopštio je da se priznanje novinarima više neće zvati „Medalja Rudolf Fogel“ već „Novinarska nagrada SOG“.

Kako piše FAS, Erler nije naveo razlog izmene naziva, ali je najavio formiranje radne grupe koja treba da ispita „na koji način SOG mora intenzivno i kritično da se pozabavi sopstvenom istorijom i predistorijom“.

„Frankfurter algemajne zontagscajtung“ piše, posle opsežnog istraživanja u arhivama, da Fogel po svemu sudeći nije bio član SS-a i da, kako pojedini izvori tvrde, nije pomagao bekstvo ratnog zločinca Alojza Brunera, najbližeg saradnika Adolfa Ajhmana, nadležnog za deportaciju Jevreja.

Tokom deportacije Jevreja iz Soluna Fogel je živeo u tom gradu.

„Frankfurter algemajne zontagscajtung“ navodi kao nesumnjivo da je kasniji predsednik Društva za Jugoistočnu Evropu Fogel, koji je umro 1991. godine, napisao mnogobrojne antisemitske i ratnohuškačke tekstove u duhu nacističke propagande. Fogel ih je, kako navodi nemački nedeljnik, pisao kao „ratni izveštač Minstarstva Rajha za prosvećivanje naroda i propagandu“.

Fogel je, kako prenosi FAS, u tekstovima slavio Hitlera kao „nesporno najvećeg nemačkog govornika“ pod čijim vođstvom „nikada više ne sme biti kapitulacije“, već samo „borbe do pobede“. „Naša vera u pobedu je isto tako neuništiva kao i odanost fireru“, pisao je Fogel, prenosi FAS.

Ministarstvo inostranih poslova u Berlinu, koje finansira rad Društva za Jugoistočnu Evropu je, piše FAS, stalo na stranu sadašnjeg predsednika Erlera i SOG. Portparol Ministarstva je za nemački list istakao da ono „finansira rad Društva, ali nema uticaj na njegove odluke ili na nagrade koje dodeljuje“.

U danas objavljenom saopštenju na internetskoj stranici Društva, Erler se u ime predsedništva i čitavog Društva za jugopistočnu Evropu „izvinio što nikada kritički nije preispitan život čoveka po kojem se zvala novinarska nagrada“.

„To nije učinjeno ni poslednjih godina, kada je i pretraga preko interneta brzo mogla da da podatke koji jasno ukazuju na ni u kojem slučaju prihvatljive aktivnosti našeg bivšeg predsednika. To je propust zbog kojeg izražavamo najdublje žaljenje“, piše Erler u
saopštenju.

Medalju Rudolf Fogel od 1991. je dobio niz novinara koji su iz Jugoistočne Evrope izveštavali za naujglednije medije nemačkog govornog područja – listove Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung) i Frankfurter algemajne cajtung, nemačku televiziju i agenciju DPA.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga