Novinarska mreža: Verske zajednice ugrožavaju medijske slobode

Srpska pravoslavna crkva koristila sličan jezik viđen na neonacističkim sajtovima i pretila Dinku Gruhonjiću i Nedimu Sejdinoviću, denuncirajući ih i pozivajući na njihov linč

27. okt 2015

Neformalna međunarodna organizacija Novinarska mreža upozorila je danas vlade i građane država regiona da pojedine velike verske zajednice drastično ugrožavaju medijske slobode i pozivaju na linč novinara.

Novinarska mreža je poručila da u ovakvim slučajevima država, predstavnici nezavisnih institucija, struke i građanskog društva, treba da stanu u zaštitu slobode izražavanja i bezbednosti novinara i da spreče zloupotrebu moći koje pojedine verske zajednice imaju.

„Najnoviji slučaj u kom Srpska pravoslavna crkva u svom zvaničnom saopštenju, koristeći sličan jezik viđen na pojedinim neonacističkim sajtovima, preti našim kolegama Dinku Gruhonjiću i Nedimu Sejdinoviću, denuncirajući ih i pozivajući na njihov linč, opasan je signal koji zaslužuje i ozbiljnu reakciju“, piše u saopštenju Novinarske mreže.

Kako se navodi, ovaj slučaj pokazuje da pojedine velike verske zajednice ne samo da ne žele da prihvate civilizacijske vrednosti, nego ih i direktno ugrožavaju.

„To čine ne samo pretnjama novinarima, već i drastičnim primerima govora mržnje i podsticanjem novih sukoba u regionu, što se moglo videti u gostovanju vladike Srpske pravoslavne crkve Irineja Bulovića u emisiji emitovanoj na RTS-u“, podsetili su iz te organizacije.

Saopštenje je potpisalo tridesetak novinara iz celog regiona.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga