Novinarska mreža: Na delu obesmišljavanje ideje javnih servisa u regionu

Na RTV-u izvršena je politička smena "nepodobnih" urednika koja podseća na čistke u totalitarnim sistemima

21. maja 2016

Više od 100 novinara okupljenih oko neformalne regionalne inicijative „Novinarska mreža“ upozorila je danas da je u pojedinim zemljama regiona na delu obesmišljavanje javnih medijskih servisa i političko nasilje nad njima, sa ciljem da oni postanu medijske platforme za projekte vlasti i političkih stranaka.

Oni su u saopštenju za javnost ocenili da su događaji na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) jedan od drastičnih primera kako država beskrupulozno gazi medijske slobode i novinarska prava.

„Na ovom pokrajinskom javnom servisu izvršena je politička smena ‘nepodobnih’ urednika koja podseća na čistke u totalitarnim sistemima: samo tokom jednog dana je smenjeno 14 urednika i to bez ikakvog obrazloženja, a drugi su naterani da podnesu ostavke. Smenjuju se i svakodnevno ponižavaju naše kolege, većinom mladi ljudi, kojima je jedini ‘greh’ to što su svoj posao radili poštujući profesionalne i etičke standarde, dok se na njihova mesta dovode ‘provereni kadrovi’ iz devedesetih, poznati po ratnoj propagandi i poslušničkom novinarstvu“, navodi se u saopštenju za javnost.

Podseća se da su poslednjih godina novinari koji su zbog nepristajanja na nove uređivačke prorežimske politike, napustili matične kuće, neretko nalazili profesionalni zaklon upravo na RTV-u, zbog čega je ovaj javni servis u poslednje vreme predstavljao jednu od retkih profesionalnih medijskih kuća u Srbiji.

Novinarska mreže je podsetila da je na sličan način i na Hrvatskoj radio-televiziji sprovedena politička čistka posle izbora pa je u nepuna dva meseca na ovom javnom servisu došlo do smene gotovo 70 rukovodilaca, urednika, novinara i drugih medijskih radnika, a na njihova mesta dovedeni su kadrovi bliski vlasti.

„U oba slučaja vlade praktično i ne kriju da stoje iza ovih smena. Dok je u Hrvatskoj nova vlast, u vreme kad je bila u opoziciji, najavljivala da će na HRT-u ‘raditi metla’ nakon što pobede na izborima, u Srbiji je u režimskim medijima vođena kampanja protiv RTV-a zbog njegovog profesionalnog, kritičkog otklona od vlasti“, piše u saopštenju

Novinarska mreža je naglasila da su javni medijski servisi jedan od ključnih stubova demokratskog društva i da oni moraju da budu isključivo u službi građana i javnog interesa, a ne vlasti i političkih stranaka.

„Zahtevamo od međunarodne zajednice i organizacija da reaguju na ove događaje, oštro ih osude i preduzmu mere kako se u budućnosti ne bi dešavali. Takođe treba imati u vidu da su ovakvi događaji na javnim servisima po pravilu prethodnica drugih, još gorih gaženja demokratskih principa i građanskih prava“, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su između ostalih potpisali Nidžara Ahmetašević, Ladislav Tomičić, Draža Petrović, Jeta Džarra, Faik Ispahiu, Mijat Lakičević, Danica Vučenić, Branka Dragović Savić, Ratko Femić, Aleksandar Trifunović, Arijana Saračević Helać, Nikola Tomić, Vesna Mališić, Dženana Karup Druško, Slaviša Lekić, Saša Leković, Darko Šper, Bojan Cvejić, Stojan Marković, Perica Gunjić, Vukašin Obradović, Jelka Jovanović, Teofil Pančić, Antonela Riha, Lazar Lalić, Ivana Lalić, Sanja Modrić, Nedim Sejdinović, Svetlana Lukić, Svetlana Vuković, Olja Bećković, Goran Cetinić, Branko Gligorić, Jovanka Matić, Predrag Blagojević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga