Novinarska mreža: Kazniti napadače na novinare u Makedoniji

"Neprihvatljivo nasilje nad novinarima, treba da reaguje međunarodna zajednica"

28. apr 2017

Regionalna neformalna inicijativa Novinarska mreža najoštrije je osudila napad na makedonski parlament, u kojem je ozleđeno više od stotinu ljudi, a među kojima i više novinara, te zatražila od makedonskih vlasti da istraže ovaj napad i kazne organizatore i sprovodioce nasilja, te obezbedi sigurnost novinarima u obavljanju posla.

„Naše kolege novinare su nasilnici, pristalice nacionalističkog VMRO-a, revoltirani odlukom da se Talat Xahferi, etnički Albanac imenuje za predsednika Sobranja, označili kao naklonjene socijaldemokratama te albanskoj manjini i tukli ih, te uništavali njihovu opremu za rad“, ističe se u saopštenju Novinarske mreže koja okuplja novinare iz postjugoslovenskih zemalja.

U saopštenju se navodi da su neki od napadača bili maskirani, dok su pojedini čak identifikovani kao službenici u vladi.

„Naša koleginica Iskra Opetčeska, novinarka TV21, zadobila je ozbiljne povrede glave, nakon što ju je jedan od demonstranata koji su provalili u parlament udario stolicom u glavu jer ona, kako je rekao, ‘radi za albansku televiziju’. Nakon incidenta morala je zatražiti pomoć hirurga“, napominje Novinarska mreža.

U saopštenju se dodaje da su tad napadnuti i povređeni i njene kolege, uključujući glavnog i odgovornog urednika TV21 Fatmira Aliua, koji je takođe zadobio povrede glave, a zatim i novinari agencije Meta, koje su nasilnici označili bliskima socijaldemokratima.

Kako se navodi, i novinarka Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) Zorana Gadžovska Spasovska takođe je bila žrtva napadača na Sobranje, a napadač koji je nju udario i polomio joj kameru identifikovan je kao vladin službenik.

Novinarska mreža povodom ovog krvavog pira traži od makedonskih vlasti da temeljno istraže ovaj napad i kazne organizatore i sprovodioce ovog nasilja, kao i da se našim kolegama obezbedi sigurnost u obavljanju posla. Neprihvatljivo je da policija nije predvidela i sprečila ovaj nasilni upad, pogotovo s obzirom na to da su brojni demonstranti najavljivali obračun putem društvenih mreža“, ističe se u saopštenju.

Neprihvatljivo je, kako se dodaje, i da iz Makedonije učestalo dolaze vesti o napadima na novinare, a da oni ne dožive adekvatnu reakciju države i efikasno policijsko i sudsko procesuiranje.

Novinarska mreža zatražila je adekvatnu reakciju međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija zbog napada na novinare u Makedoniji, te izrazila solidarnost s povređenim kolegama i svima koji časno obavljaju novinarski posao u toj zemlji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga