Novinarska mreža: Javnost da se pobuni zbog nestanka novinara

"Napad na novinare – napad na sve građane i njihovo pravo na informisanost"

15. jun 2018

Novinarska mreža, koja okuplja novinare sa postjugoslovenskih prostora, saopštila je danas da je sa zaprepašćenjem primila vest o nestanku novinara Stefana Cvetkovića, i zatražila od vlasti u Srbiji da učine sve što je potrebno kako bi pronašli novinara u najkraćem mogućem roku.

“Bezbednosna situacija za novinare u Srbiji, ali i u drugim zemljama regiona, pogoršava se iz godine u godinu. Broj napada, pretnji i drugih oblika pritiska se povećava, a veoma mali postotak ovih slučajeva ikada završi na sudu”, navela je Novinarska mreža u saopštenju za javnost.

Podsetili su javnost da je napad na novinare – napad na sve građane i njihovo pravo na informisanost.

“Zato ih pozivamo da se ujedine i zahtevaju od svojih vlada da kazne počinioce napada i omoguće punu bezbednost za sve naše kolege, a posebno istraživačke novinare koji se bave slučajevima korupcije, organizovanog kriminala i drugim visokorizičnim temama”, piše u saopštenju.

Stefan Cvetković nestao je u noći između 13. i 14. juna u Beloj Crkvi, gradiću u Vojvodini u kome živi i radi. Automobil koji je koristio, pronađen je sa uključenim farovima i otključanim vozačevim vratima. Pored automobila je pronađen Stefanov ručni sat sa polomljenom narukvicom, a njegovi telefoni su nedostupni.

Stefan Cvetković je proteklih godina dobijao veliki broj pretnji smrću, a u više navrata je prijavljivao da mu prete različiti političko-tajkunski moćnici.

Cvetković se godinama bavi temama sprege kriminala i politike u Beloj Crkvi u južnom Banatu, a poslednjih meseci istraživao je ubistvo Olivera Ivanovića, političara sa Kosova koji je ubijen 16. januara ove godine u Mitrovici.

Prošle godine bio je nepravosnažno osuđen na više od dve godine zatvora po prijavama pojedinih funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga