- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Novinarska i medijska udruženja zatražila smenu ministra i državnog sekretara 

Novinarska i medijska udruženja NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres zatražila su danas smene ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića, zbog skandala sa sprovođenjem konkursa za medijske projekte.

U zajedničkom saopštenju za javnost ova udruženja ocenila su da su rezultati konkursa za medijske projekte i način na koji je on sproveden u potpunom neskladu sa tvrdnjom Vlade Srbije da je spremna da, u saradnji sa relevantnim novinarskim i medijskim udruženjima, rešava brojne, nagomilane probleme na medijskoj sceni.

„Novinarska i medijska udruženja smatraju da su smene ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića jedini logičan potez Vlade Srbije posle ovog, najnovijeg skandala za koje je odgovorno Ministarstvo kulture i informisanja“, navodi se u saopštenju.

Novinarska i medijska udruženja ističu da rezultati konkursa za medijske projekte Ministarstva kulture i informisanja Srbije svedoče da se katastrofalno loša praksa konkursnog sufinansiranja sa lokala preselila na republički nivo, te da su bili u pravu kada su se povukli iz rada komisija, ne želeći da daju legitimitet „jednom u potpunosti nelegitimnom procesu“.

„Kvalitete pristiglih projekata procenjivale su, u pretežnoj meri, stručnoj javnosti potpuno nepoznati ‘medijski stručnjaci’ ili kompromitovane osobe iz udruženja koja su već poznata po aktivnom učešću u obesmišljavanju procesa konkursnog sufinansiranja na lokalnom nivou, odnosno usmeravanju novca građana ne za javni interes nego ka medijima bliskim vlastima„, dodaje se u saopštenju.

Udruženja su izrazila žaljenje zbog toga što su kandidati Udruženja novinara Srbije učestvovali u radu komisija i time na sebe preuzeli dobar deo odgovornosti za njegove katastrofalne rezultate.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!