Novinarska i medijska udruženja u OEBS-u

Predstavnici ANEM-a, Lokal presa, NDNV-a, NUNS-a i UNS-a upozorili su da se ozbiljno kasni sa izradom Medijske strategije i da su prekoračeni svi do sada predviđeni rokovi

07. dec 2010

Danas je održan sastanak ambasadora Dimitriosa Kipreosa, šefa misije OEBS u Srbiji sa predstavnicima ANEM-a, Lokal presa, NDNV-a, NUNS-a i UNS-a na kome su razmenjena mišljenja o procesu izrade medijske strategije.

Predstavnici novinarskih udruženja i asocijacija upoznali su ambasadora Kipreosa sa dosadašnjim aktivnostima vezanim za Medijsku strategiju i napomenuli da će i ubuduće aktivno sudelovati u procesu izrade ovog veoma važnog dokumenta.

Predstavnici ANEM-a, Lokal pres, NDNV, NUNS i UNS upozorili su, međutim, da se ozbiljno kasni sa izradom Medijske strategije i da su prekoračeni svi do sada predviđeni rokovi.

Ambasador  Dimitrios Kipreos se složio sa mišljenjem da izrada Medijske strategije treba da bude prioritet u radu Ministarstva kulture.

Sastanku su prisustvovali Saša Mirković (ANEM), Dejan Miladinoviž (Lokal pres), Nedim Sejdinović (NDNV), Vukašin Obradović (NUNS) i Ljiljana Smajlović (UNS).

Posle ovog skupa saopštenje je izdao i OEBS u Srbiji.

U saopštenju se ističe da je šef Misije OEBS, Ambasador Dimitrios Kipreos, pozvao danas na pravovremen i transparentan dijalog o Medijskoj strategiji Srbije, nakon sastanka sa predsednicima pet najvećih udruženja u Srbiji.

Tokom sastanka, čelni ljudi medijskih udruženja izrazili su zabrinutost zbog zastoja u izradi Medijske strategije i istakli svoju želju da budu u potpunosti konsultovani u tom procesu.

„Misija OEBS ohrabruje javni dijalog tokom priprema Medijske strategije Srbije. Važno je da se medijska reforma nastavi na transparentan način, da su novinarska udruženja uključena u taj proces od samog početka i da se njihov glas čuje“, rekao je Kipreos.

„Transparentan i pravovremeni javni dijalog treba da bude temelj svakog procesa reforme medija. Tesna saradnja medijskih udruženja Srbije na ovom važnom zadatku je za svaku pohvalu.“

Na sastanku su učestvovali predstavnici Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavnisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Udruženje lokalnih nezavisnih medija (UO Local Press).

2010. godine, Misija OEBS je organizovala pet okruglih stolova na kojima su međunarodni i domaći medijski stručnjaci dali preporuke za strateški dokument o budućnosti medija u Srbiji Ministarstvu kulture, nadleženom za medije.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga