Novinarska i medijska udruženja podržala zahteve protesta „Protiv diktature“

"Rukovodstva javnih servisa ignorišu stvarnost koja im viče i zviždi sa ulica i aktivno servisiraju stvaranje paralelnog univerzuma SNS-a"

11. apr 2017

Novinarska i medijska udruženja podržala su danas zahteve protesta „Protiv diktature“ za slobodu medija, smenu članova Saveta REM-a i rukovodećih ljudi javnih servisa Srbije i Vojvodine.

Novinarska i medijska udruženja i organizacije Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Slavko Ćuruvija fondacija ocenjuju da su potrebni „i mnogi drugi duboki rezovi na našoj medijskoj sceni“, ali da ispunjavanje ovih zahteva predstavlja prvi ali važan korak u ostvarenju konačnog cilja: razgrtanje medijskog mraka u kojem živi Srbija, obezbeđenje medijskog pluralizma i sprečavanje dalje, drastične zloupotrebe medija od strane vlasti.

„Dugo je već jasno da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) radi suprotno zakonu, da u njemu sede nekompetentna a politički podobna lica, dovedena partijskim putem, u pojedinim slučajevima uz drastična kršenja zakona. Jasno je i to da ovo telo ne radi u interesu građana već jedino ispunjava naloge vlasti. REM se pretvorio u organizam za medijski inženjering koju vlast sprovodi nad građanima Srbije i njihovom zdravom pameću. REM, čije je postojanje do kraja obesmišljeno tokom izborne kampanje – jedna je od najvećih rak-rana naše medijske scene“, ističe se u zajedničkom saopštenju medisjkih udruženja i organizacija.

Ukazuje se i da su javni medijski servisi, koji inače prema Zakonu o javnim medijskim servisima imaju posebnu obavezu da izveštavaju u skladu sa javnim interesom, profesionalno, istinito, potpuno i blagovremeno, tokom izborne kampanje – takođe „dosegli vrhunac neprofesionalizma i političke instrumentalizacije“, te da način na koji izveštavaju o masovnim protestima širom Srbije predstavlja „najsramnije stranice njihove istorije“.

„Dok desetine hiljada građana svakodnevno protestuje tražeći promene, rukovodstva javnih servisa ignorišu stvarnost koja im viče i zviždi sa ulica, i umesto da budu u službi javnosti zbog koje postoje, aktivno servisiraju stvaranje paralelnog univerzuma SNS-a u kojem je uvek sve u najboljem redu – a ako nešto i nije u redu, dovoljno je tvrditi da ne postoji“, isitče se u saopštenju.

Dodaje se da zbog toga, kao i zbog niza drugih razloga, rukovodstva javnih servisa moraju pod hitno da podnesu ostavku i prestanu da sramote novinarsku profesiju.

Novinarska i medijska udruženja zalaila su se i za striktno poštovanje Kodeksa novinara Srbije, kroz jačanje samoregulacije, ali i za oštro ograđivanje svih institucija, javnih ličnosti i društveno odgovornih preduzeća od medija koji svakodnevno i drastično krše etički kodeks, odnosno „za stavljanje takvih medija na mesto koje zaslužuju, a to je stub srama“.

„Takođe je veoma važno da pravosuđe u Srbiji sankcioniše medije koji krše Zakon o javnom informisanju i medijima, ali na način koji je usklađen sa visokim strandardima Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, što podrazumeva da Zakon važi jednako za sve, uključujući tu i dužinu trajanja sudskih procesa“, dodaje se.

Novinarska i medijska udruženja i organizacije zahvaljuju građanima koji su ustali u odbranu onoga što im pripada, odnosno institucija, koje, kako se napominje, uvek i pre svega treba da budu vođene javnim interesom. Takođe, udruženja su izrazila zahvalnost građanima i zbog toga što su shvatili značaj medija i koliko je važno boriti se za medijske slobode.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga