Novinarska i medijska udruženja: Mediji da ne objavljuju podatke iz zdravstvenih kartona

"Objavljivanje detalja o stanju pacijenata koji su oboleli i preminuli od kovida 19 posebno problematično, jer se time krši ne samo pravo na dostojanstvo preminulih, već utiče i na privatnost njihovih porodica"

27. mar 2020

Novinarska i medijska udruženja podsetili su danas kolege da objavljivanje podataka iz zdravstvenih kartona osoba o kojima se izveštava nije u skladu s profesionalnim standardima, Kodeksom novinara Srbije, ali ni sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, Zakonom o pravima pacijenata i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

“Svi ovi dokumenti propisuju da zdravstveni status, bolesti od kojih neko boluje, spadaju u domen privatnosti i ne smeju biti objavljeni bez izričitog pristanka osobe o kojoj je reč. Jedini izuzeci su situacije u kojima nečiji zdravstveni status može da utiče na bezbednost, zdravstveni i svaki drugi integritet građana i građanki”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je objavljivanje detalja o stanju pacijenata koji su oboleli i preminuli od kovida 19 posebno problematično, jer se time krši ne samo pravo na dostojanstvo preminulih, već utiče i na privatnost njihovih porodica.

“Podaci o zdravstvenom statusu javnih ličnosti, objavljuju se takođe uz njihov eksplicitni pristanak, bez spekulacija i ulaska u domen intime”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da činjenica da državni funkcioneri i članovi lekarskih timova povremeno javno saopštavaju podatke o zdravstvenom statusu preminulih, ne oslobađa novinare od odgovornosti za poštovanje profesionalnih normi.

“Novinarska i medijska udruženja pozivaju novinare i medije da u trenucima velike napetosti u društvu, još pažljivije nego inače procenjuju posledice svog delovanja na pojedince i njihove najbliže, ne zaboravljajući pritom da bi trebalo da rade samo i jedino u javnom interesu”, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Asocijacija onlajn medija, Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga