Novinarka: U Mađar sou ima cenzure 

Nije sve ovo počelo danas, problemi se godinama gomilaju

17. juna 2015

Margareta Tomo, novinarka jedinog dnevnog lista na mađarskom jeziku u Srbiji “Mađar so” (Magyar Szo) izjavila je da se deo redakcije pobunio protiv glavne urednice Marte Varju zbog cenzure koja vlada u listu.

Deo redakcija lista “Mađar so” uputio je pismo Nacionalnom savetu Mađara, koji je osnivač ovog dnevnika, povodom nastupa Marte Varju na subotičkoj televiziji Panon, u kojem je grubo izvređala svoje kolege i rekla za njih da su “neradnici, da ne rade na terenu i da ne znaju da postavljaju pitanja”.

Margareta Tomo je na ovaj nastup glavne urednice reagovala tekstom u “Mađar sou” na temu novinarskih sloboda, na šta je Marta Varju na naslovnoj strani replicirala novinarki, nakon čega je usledila još jedna novinarska prepiska između njih.

Otvoreno pismo Nacionalnom savetu Mađara, koje je objavljeno u vidu peticije, potpisale su pojedine ličnosti iz kulturnog, medijskog i političkog života mađarske zajednice, a između ostalog svoj potpis je dao i gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

Margareta Tomo je u današnjem intervjuu za subotički portal “Magločistač” kazala da nezadovoljstvo u “Mađar sou” traje već neko vreme i ono je mnogo dublje.

“Generalno je neophodno da se menja odnos urednika prema novinarima, kao i odnos političara prema ‘Mađar sou’. Takođe, građani koji nas čitaju treba da kažu da li su zadovoljni našim listom ili nisu”, kazala je Margareta Tomo.

Margareta Tomo

Margareta Tomo: Cenzura, autocenzura i zabranjene teme

Na pitanje da li ima cenzure i autocenzure u “Mađar sou”, ona je odgovorila potvrdno i dodala da se ona ogleda u već gotovim, ali neodobrenim tekstovima, kao i u “zabranjenim temama” i u odabiru sagovornika.

“Mislim da bi političari trebalo da shvate da je sve ovo što se dešava u poslednje vreme znak da nešto nije dobro, jer su ljudi nezadovoljni. Nije sve ovo počelo danas, problemi se godinama gomilaju i oni treba da se menjaju iznutra. Svi znamo i svi govore o tome da se konkretno u mađarskoj zajednici i u SVM-u sve dešava po volji jedne ili dve osobe i to definitivno mora da se menja, jer takav odnos štetno utiče na celu našu zajednicu”, kazala je Margareta Tomo.

Dodala je da razume da u “Mađar sou” ima novinara koji se plaže, ali je kazala da novinari treba da shvate da su oni ti koji mogu da se izbore za sebe, kao i za svoja prava, jer to niko neće uraditi umesto njih.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga