Novinarka Olivera Lakić dobitnica Međunarodne nagrade Hrabra žena

Ova nagrada se dodeljuje ženama iz čitavog sveta koje su, uprkos velikom ličnom riziku, primer izvrsne hrabrosti i liderstva u promociji ljudskih prava, jednakosti žena i društvenog napretka

06. mar 2019

Novinarka „Vijesti“ Olivera Lakić dobitnica je Medjunarodne nagrade Hrabra žena (International Women of Courage Award) koju dodeljuje američki Stejt department, objavljeno je na portalu vijesti.me.

Ova nagrada se dodeljuje ženama iz čitavog sveta koje su, uprkos velikom ličnom riziku, primer izvrsne hrabrosti i liderstva u promociji ljudskih prava, jednakosti žena i društvenog napretka.

Lakić je jedina novinarka i jedna od dve Evropljanke, koje su nagradjene ove godine. Nagradjene su još i žene iz Irske, Bangladeša, Burme, Džibutija, Egipta, Jordana, Perua, Šri Lanke i Tanzanije.

Nagrada hrabra žena Oliveri i ostalim dobitnicama posredno ukazuje i na opasan ambijent u kojem one pokušavaju da profesionalno rade svoj posao.

Olivera Lakić radi u Vijestima od 2002. godine, udata je i ima dvoje dece. Napisala je brojne istraživačke tekstove iz oblasti korupcije, organizovanog kriminala, pravosudja, o problemu pedofilije…

Lakić je zbog svog istraživačkog rada o korupciji i organizovanom kriminalu dva puta napadnuta, jednom pretučena, a drugi put ranjena iz vatrenog oružja dok se vraćala kući s posla, ispred zgrade u kojoj živi.

Prećeno je i njenoj kćerki.

Nagradu je 2007. godine na Medjunarodni dan žena uspostavila tadašnja državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs, a do danas je Stejt department nagradio više od 120 žena iz preko 65 zemalja sveta.

Sve nagradjene zagovarale su zaštitu ljudskih prava, promovisale unapredjenje položaja žena i podsticale mir i transparentnost vlasti širom sveta.

Sa prostora Balkana dosad su nagradjivane tri Kosovarke društvena aktivistkinja Valdeta Idrizi (2008), novinarka Arbana Džara (2015) i izvršna direktorka Centra za rehabilitaciju žrtava torture u Prištini Ferida Rušiti (2018).

Svaka od ambasada SAD u svetu ima pravo da predloži jednu kandidatkinju za nagradu.

Medjunarodnu nagradu američkog Stejt Departmenta novinarki „Vijesti“ i još devet žena iz čitavog sveta uručiće Melanija Tramp na ceremoniji u četvrtak čiji će domaćin biti Majk Pompeo.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga