Novinari upozoravaju: Političke elite nas guraju u mržnju

"Političke i ostale elite društvo guraju u mržnju budući da same ne mogu pronaći odgovore na probleme s kojima se Hrvatska suočava"

09. nov 2016

Helena Puljiz, Maja Sever i Boris Rašeta su na tribini, koje je u utorak održana u prostorijama Srpskog privrednog društva ‘Privrednik’ u Zagrebu, ukazali na potrebu organiziranog i artikuliranog otpora sve prisutnijem govoru mržnje i nasilju nad novinarima.

– Govor mržnje kulminirao je nakon nedavnog pokušaja atentata na predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Sašu Lekovića – naglasila je Helena Puljiz, novinarka portala Index.hr, koja je zatim dodala da je posebno brine izostanak reakcije vlasti na ovaj događaj.
– Leković nije predsjednik zbora stanara u nekom haustoru, već predsjednik organizacije koja broji preko 4000 članova. Zbog toga HND, novinari i društvo u cjelini moraju naći odgovor na ovakve pojave – istaknula je Puljiz.

Boris Rašeta, novinar 24 sata i suradnik Novosti, govorio je o prijetnjama koje dobiva kao novinar dok istodobno ‘političari koje se optužuje za kriminal dobivaju čestitke građana’. Kako je istaknuo, političke i ostale elite društvo guraju u mržnju budući da same ne mogu pronaći odgovore na probleme s kojima se Hrvatska suočava.
– Uvrede postaju svakodnevica, pogotovo u internetskim komentarima na tekstove koje komentatori, krijući se iza lažnih pseudonima, zapravo ni ne pročitaju. Treba pokazati superiornost nad autorima takvih komentara – rekao je Rašeta i dodao da se zbog takvih pojava sve više želi baviti ležernijim novinarskim temama.

Maja Sever, novinarka HRT-a, istaknula je da institucije ne štite novinare, pa posljedično to ne čine ni njihove matične medijske kuće.

Na tribini, koju je moderirao novinar Saša Kosanović, bilo je riječi o otkazima novinarima, ali i o izvještavanju hrvatskih mainstream medija o hapšenju pripadnika HVO-a u susjednoj Bosni i Hercegovini zbog ratnih zločina počinjenih u Orašju. Kako je zaključeno, taj događaj je u Hrvatskoj rezultirao političkom, ali i medijskom histerijom. Rečeno je da su o događajima u tom dijelu BiH, kao i zločinu počinjenom u Mrkonjić Gradu, hrvatski mediji izvještavali prije više od deset godina. No tada nije bilo nikakvih reakcija. Na tribini je rečeno da politika, ali i tajne službe imaju veliki utjecaj na novinare, urednike i kolumniste, koji sve manje zaslužuju da ih se tako naziva.
– Neki novinari idu linijom manjeg otpora i pišu pod autocenzurom ili kako im se naredi, a rijetki se suprotstavljaju pritiscima – rekla je Puljiz.

Raspravi su se priključili Drago Pilsel, urednik portala Autograf.hr, Goran Borković, urednik portala Forum.tm, Hrvoje Zovko, novinar HRT-a i Mirjana Rakić, predsjednica Vijeća za elektroničke medije, koji su s okupljenima podijelili svoja iskustva. Zovko i Pilsel, koje su pokrenuli tužbe protiv desno orijentiranih medija koji su o njima širili neistine, okupljenima su savjetovali da i sami ubuduće prijavljuju napade.

(Novosti)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga