Novinari traže zaštitu svojih autorskih prava

Kampanju su pokrenuli Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara povodom Svjetskog dana autorskih prava

22. apr 2013

Povodom 23. aprila, Međunarodnog dana autorskih prava, Udruženje BH novinari pozivalo je vlasnike medija, emitere i izdavače u Bosni i Hercegovini da poštuju autorska prava novinara, a same novinare da zahtijevaju potpisivanje ugovora o radu koji će sadržavati odredbe o zaštiti njihovih autorskih prava.

„Novinari imaju ekonomska i moralna prava na zaštitu svoga novinarskog djela. To znači da novinari trebaju biti prepoznati i kao autori novinaskog djela – novinskog teksta, radio i tv sadržaja ili članka u on-line i internet medijima. Integritet novinarskog djela mora biti zaštićen, a novinari trebaju dobijati primjerena novčana sredstva svaki put kada se njihovo djelo koristi“, poručili su iz Udruženja BH novinari u okviru globalne kampanje o zaštiti autorskih prava novinara.

Udruženje je pozvalo novinare iz cijele BiH da se priključe ovoj kampanji, da dignu svoj glas protiv potpisivanja nepravednih ugovora i zagovaraju pravedno plaćanje novinarskog autorskog rada.

Kampanju su pokrenuli Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara povodom Svjetskog dana autorskih prava, s ciljem identificiranja novinarskih prava kao autorskih prava i njihovu kvalitetniju zakonsku zaštitu, kao i osiguranje fer plaćanja novinarima čija se autorska djela koriste u okviru različitih medija ili izdanja jednog vlasnika, odnos izdavača, ili u drugim medijima.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga