Novinari regiona uz kolegu Ivicu Đikića

Urednik zagrebačkih "Novosti" Ivica Đikić, primio je pismenu pretnju, koja se završava ustaškim pozdravom

07. apr 2016

Neformalna asocijacija novinara i novinarki sa područja bivše Jugoslavije Novinarska mreža, zahtevala je danas od hrvatskih i bosansko-hercegovačkih vlasti da pod hitno otkriju ko stoji iza prijetnji novinaru Ivici Đikiću, te da primereno kazne počinioce.

Urednik zagrebačkih „Novosti“ Ivica Đikić, primio je pismenu pretnju uoči promocije nove knjige publiciste Slavka Goldsteina “Jasenovac – tragika, mitomanija, istina”, na kojoj će u petak biti jedan od govornika.

Pismena pretnja završava ustaškim pozdravom, a potpisali su je anonimni pripadnici HOS-a iz bosansko-hercegovačkog Tomislavgrada, nekadašnjeg Duvna, koje je i Đikićevo rodno mesto.

Kako se navodi u pismu podrške novinara sa područja bivše Jugoslavije, ovo je samo jedna u nizu prijetnji upućenih Đikiću, ali se ona “izdvaja svojom surovošću”.

“Od hrvatske vlasti zahtevamo i da preduzme potrebne mere kako bi Đikić bio zaštićen, kao i da jasno i glasno osudi pretnje i ogradi se od njih, jer ćemo u suprotnom biti u uvjerenju da vlast koristi ekstremističke grupe i pojedince kao oruđe za borbu protiv političkih neistomišljenika”, piše u pismu.

Novinari su upozorili da je bezbednost novinara ugrožena u celom regionu, i da se oni često nalaze na meti ekstremnih nacionalista.

“Ekstremni nacionalisti su se pokazali kao najbolji čuvari antidemokratskih vlasti i koji kao da sa njima koordinirano deluju sa ciljem stvaranja atmosfere mržnje i straha u kojoj je sloboda govora ugrožena”, ocenili su novinari iz Novinarske mreže.

Podsetili su ovom prilikom i na nedavni brutalni napad na pisca i novinara Antu Tomića i njegove prijatelje u Splitu, u kojemu je jednom čoveku rasečeno čelo, a Tomić je sasvim slučajno izbjegao teške povrede.

“Podsećamo i na sramotnu reakciju Ministarstva kulture Hrvatske povodom tog događaja”, dodali su novinari.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga