Novinari regiona osudili Dmitrovićev napad na NUNS

Državne institucije Srbije dužne da reaguju povodom govora mržnje direktora i glavnog i odgovornog urednika Večenjih novosti

18. maja 2016

Državne institucije Srbije dužne da reaguju povodom govora mržnje direktora i glavnog i odgovornog urednika Večenjih novosti koji je članove NUNS proglasio „simpatizerima ustaške Hrvatske“. Poslednji u nizu neprimerenih napada desio se u ponedeljak 16. maja, kada je Dmitrović članove NUNS proglasio „simpatizerima ustaške Hrvatske“, a Jovanu Gligorijević, članicu Izvršnog odbora NUNS, optužio za „kroatofilstvo“ samo zato što objavljuje tekstove na jednom hrvatskom portalu, saopštila su novinarska udruženja iz regiona.

„Novinarska udruženja iz regiona smatraju nedopustivim korišćenje govora mržnje i huškanja u javnoj komunikaciji uopšte, a posebno je neprimereno da takav govor koriste novinari ili urednici, koji imaju posebna etička pravila i odgovornost za javno izgovorenu ili napisanu reč“, navodi se u saopštenju koje su potpisali Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova i Udruženje novinara Makedonije.

S obzirom da je Dmitrović na čelu uticajnog srbijanskog dnevnika čiji je delimični vlasnik država Srbija, dodaje se, njegov huškački govor ima naročitu težinu i zahteva javnu osudu srbijanske medijske zajednice i adekvatno reagovanje državnih institucija Srbije.

„Novinarska udruženja iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Kosova iskazuju punu solidarnost sa članovima NUNS, daju im punu podršku u borbi za slobodno, odgovorno i etično novinarstvo – lišeno svake mržnje i posvećeno demokratskim vrednostima“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga