Novinari pod pritiscima lokalnih moćnika

Vlast se sve bahatije ponaša prema medijima, a novinari su izloženi stalnim pritiscima, pretnjama, tužbama lokalnih moćnika i drastičnom sudskom kažnjavanju

26. maja 2010

Vlast se sve bahatije ponaša prema medijima, a novinari su izloženi stalnim pritiscima, pretnjama, tužbama lokalnih moćnika i drastičnom sudskom kažnjavanju, ocenili su danas u Beogradu predstavnici novinarskih udruženja i asocijacija.
Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Đorđe Vlajić rekao je na konferenciji za novinare da su u posebno teškoj situaciji novinari u lokalnim medijima koji, za razliku od „velikih medija“, ostaju nezaštićeni kada se zamere nekom od lokalnih moćnika.
Prema njegovim rečima, novinari zbog pretnji i ucena počinju ozbiljno da boluju od autocenzure boreći se za egzistenciju.
„Mediji se pojavljuju kao žrtva tranzicije i krize. Nažalost neki će nestati. Ako se to događa i drugim segmentima neka to bude zbog ekonomske logike, a ne nečije zlovolje da gasi medije“, istakao je Vlajić.
On je naveo da je neprihvatljiva nova sudska praksa drastičnog kažnjavanja medija koja je, kako je ocenio, protivna standardima vladavine prava i mora da se zaustavi na vreme da se ne napravi dramatična i nepopraviva šteta.
Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV)rekao je da postoji strah od toga da mediji budu ugašeni iz „nekih drugih razloga“ a ne zbog ekonomske logike.
„Imamo veoma oslabljene medije i lokalnu vlast kojoj je jedini cilj da mediji budu njihovi glasnogovornici zbog čega se često ucenjuju“, kazao je on.
Dejan Miladinović iz Poslovog udruženja „Lokal pres“ naveo je da su prihodi i tiraži lokalnih medija pali i da novinari polako prelaze u volontere zbog kašnjenja plata a dodatni problem su pritisci, tužbe lokalnih moćnika kojima su izloženi u radu.
Kao primere drastičnog ugrožavanja radne ali i životne sigurnosti novinara, on je naveo redakcije Vranjske, čačanske novine, Bečejski mozaik, TV Forum iz Prijepolja, TV Jedinstvo, Pirotske novine, Radio Novi Bečej..
Predstavnici NUNS-a, ANEM-a, NDNV-a i Lokal presa zatražili su danas od Ministarstva pravde i ostalih pravosudnih i organa uprave da pokažu nameru i ispune obećanje koje su dali o primeni evropske prakse i standarda u sudskim postupcima protiv novinara.
Oni su pozvali i sve medije da podrže kolege u lokalnim sredinama kao što su podržali novinarku B92 Brankicu Stanković jer se, kako su istakli, u lokalnim sredinama događaju „iste i gore stvari“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga