Novinari odali počast Srđanu Aleksiću

"Pokrenućemo i inicijativu za osnivanje medijske grupe sa Srđanovim imenom"

28. apr 2018

Novinari iz Banjaluke i Mostara, dobitnici novinarske nagrade „Srđan Aleksić“, danas su u Trebinju posetili grob heroja po kome je i nazvano ovo priznanje za društveno odgovorno novinarstvo, prenosi N1.

Novinare i predstavnike Helsinškog parlamenta građana Banjaluke je dočekao Srđanov otac, Rade, koji je poručio da su odgovorni novinari dali doprinos da se Srđanov herojski čin ne politizuje.

„Ja lično kao otac nisam mogao ni da pomislim koliko će ovaj slučaj probuditi čovečnost, ljubav, potrebu u čoveku da ima prijatelja čak i potrebu da razume neprijatelja“, poručio je Rade Aleksić.

Poseta je upriličena u sklopu obeležavanja 3. maja, Svetskog dana slobode medija, s ciljem da se novinari u Bosni i Hercegovini, na simboličan način podsete šta je suštinska misija profesije kojom se bave.

„Pokrenućemo i inicijativu za osnivanje medijske grupe sa Srđanovim imenom, koja će okupljati sve dosadašnje dobitnike nagrade „Srđan Aleksić“ i koji su spremni da se svojim profesionalnim angažmanom bore za mir, istinu i pravednije društvo“, kaže Milkica Milojević, dobitnica nagrade „Srđan Aleksić“ za 2012. godinu.

Inicijativu podržava Helsinški parlament građana Banjaluke, organizacija koja je 2010. zajedno sa Fondacijom „Cure“ iz Sarajeva i Udruženjem mladih novinara RS, utemeljilo novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“. Do sada je ovu nagradu dobilo 27 novinara i medija, a najviše dobitnika je iz Banjaluke.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga