Novinari iz regiona pozivaju na solidarnost sa kolegama koje su na meti linča

“Ukazujemo da je i uloga srbijanskih tajnih službi, nikada reformisanih, više nego vidljiva na medijskoj sceni"

20. mar 2016

Oko 40 novinara sa prostora bivše Jugoslavije pozvalo je danas na građansku solidarnost sa novinarima koji su meta napada režimskih meiđa u Srbiji.

“Novinari regiona sa velikom zabrinutošću konstatuju da režimski mediji povećanim intenzitetom, neviđenim u novijoj istoriji, napadaju i difamiraju kritičare vlasti, a ovih su dana na meti naše kolege novinari, pre svega Stevan Dojčinović, ali i oni koji su stali u njegovu odbranu”, naveli su novinari, koji su članovi regionalne neformalne inicijative Novinarska mreža,

Optužili su provladine medije u Srbiji da drastično krše etički kodeks i svakodnevno pozivaju na linč „nepodobnih“ javnih ličnosti i ocenili da to ne samo da ugrožava bezbednost pojedinaca već mržnju i nasilje promovišu kao jedini način komunikacije.

“Ovi mediji su samo slika i prilika, odnosno produžena ruka izvršne vlasti na čelu sa premijerom Vučićem, koja se nikada nije ni pokušala ograditi od sunovrata profesije i ljudskosti u medijima pod njihovom kontrolom. Naprotiv, te lažne novinare i urednike svakodnevno podržavaju, dajući im legitimitet i pružajući im novo oruđe i oružje”, navodi se u saopštenju.

Dodali su da “sa žalošću” konstatuju da isto to čine i pojedine profesionalne organizacije i pozvali građane da se solidarišu sa novinarima koji su na meti režimskih medija.

“Ukazujemo da je i uloga srbijanskih tajnih službi, nikada reformisanih, više nego vidljiva na medijskoj sceni, a njihova ogromna moć, stranački instrumentalizovana, predstavlja opasnost prvog reda, pogotovo u zemlji kakva je Srbija, odnosno državi u kojoj su bezbednosne službe bile uključene u ubistva novinara i drugih ‘neprijatelja’, što je više puta i sudski dokazano”, piše u saopštenju.

Smatramo da bi građani, i kroz građanske organizacije i individualno, morali u ovoj situaciji da pokažu visoku svest i solidarišu se sa onima koji su na meti režimskih medija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga