Novinari iz BiH i Vojvodine u zajedničkom projektu „Živeti zajedno“

Slučaj Srđana Aleksića i slični primeri jaki su simboli koji mogu da doprinesu boljem razumevanju i pomirenju u regionu

07. mar 2014

Udruženje BH novinari i Nezavisno društvo novinara Vojvodine započeli su realizaciju projekta „Živeti zajedno“ koji podrazumijeva produkciju pet dokumentarnih filmova i deset istraživačkih novinarskih radova građanskoj hrabrosti pojedinaca i pozitivnim pričama iz proteklog rata na području bivše Jugoslavije, javlja Radio Sarajevo.

“U moru negativnih primjera, nasilja, ratnih zločina, genocida, potpuno su zaboravljeni pojedinci, organizacije i inicijative, koje su konkretnim djelima pomogli onima ‘sa druge strane’. Oni koji su se pokušali suprotstaviti zlu snosili su mnogobrojne negativne konsekvence od ‘svojih’. Ali, uprkos tome, nisu odustajali“, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Idući tragom slučaja Srđana Aleksića, koji je desetak godina poslije završetka rata stekao zasluženo pravo da bude heroj, „cilj nam je da progovorimo o sličnim pozitivnim/svijetlim primjerima u ratnom okruženju. Slučaj Srđana Aleksića i slični primjeri jaki su simboli koji mogu da doprinesu boljem razumijevanju i pomirenju u regionu. Promocija ovih primjera nije svrha da zamagli činjenice, već da afirmiše pozitivne događaje, ljudskost i hrabrost u najtežim trenucima“, navodi se u saopćenju.

Povodom početka realizacije projekta Udruženje BH novinari i Nezavisno društvo novinara Vojvodine organizirat će konferenciju za medije u subotu u 11 sati u hotelu Grand u Sarajevu.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga