Novinari i građani u Novom Sadu poručili: Ja sam Šarli!

Mi u Vojvodini i Srbiji jako dobro znamo da je put od pritisaka na medije do ubistava novinara veoma kratak"

09. jan 2015

Novinari i građani Novog Sada okupili su se večeras na glavnom gradskom trgu kako bi odali počast i zapalili sveće za stradale u terorističkom napadu na francuski satirični nedeljnik Šarli Ebdo.

Na trgu se okupilo oko 200 ljudi, koji su nosili natpise “Ja sam Šarli” (Je suis Charlie) i poslali poruku da je neprihvatljivo da se na ovaj način remeti sloboda govora i sprečavaju novinari da iskažu drugačije stavove.

Skup u Novom Sadu iniciralo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, a predsednik tog udruženja Dinko Gruhonjić rekao je za agenciju Beta da se svaki čin nasilja, pogotovo onaj uperen protiv slobode govora, mora osuditi.

“Mi u Vojvodini i Srbiji jako dobro znamo da je put od pritisaka na medije do ubistava novinara veoma kratak. Svako ko opravdava ubistvo iz bilo kog razloga ne zaslužuje komentar”, kazao je Gruhonjić.

Novinarka Ana Lalić rekla je da je „zgrožena što se sloboda govora danas kažnjava ubistvom“, i poručila da su novinari francuskog lista hrabro branili tu slobodu i žrtvovali deceniju svog života živeći pod policijskom pratnjom.

“Jedan od kraikaturista je, prema izjavi njegove verenice, čak i odbijao da ima decu, jer je znao da mu se nešto ovakvo može desiti. Ta spremnost da se do te mere neko bori za ono što jeste naša profesija i pravo slobode govora koje je zagarantovano svakom čoveku, jeste nešto što zaslužuje poštovanje”, kazala je Lalićeva.

U terorističkom napadu na prostorije časopisa Šarli Ebdo ubijeno je 12 ljudi, zbog karikatura koje prikazuju proroka Muhameda.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga