Novinari Grupe za slobodu medija delili zabranjene novine na beogradskom aerodromu

"Odluka nacionalnog avioprevoznika imala za cilj da spreči putnike da čitaju te novine zbog kritičkog odnosa prema aktuelnoj vlasti"

27. dec 2018

Novinari i aktivisti Grupe za slobodu medija i predstavnici listova NIN, Vreme, Danas, portala KRIK i Nedeljnik danas su na beogradskom aerodromu delili putnicima primerke svojih listova i ponudili upravi Er Srbije primerke ugovora za pretplatu na te listove.

Akcija je održana pod nazivom #MedijiSličnogSadržaja kao reakcija na odluku uprave Er Srbije da iz VIP salona izbaci te listove i na sugestiju zaposlenima da te i novine „sličnog sadržaja“ uklanjaju iz salona čak i ako ih ostavi neki od putnika.

Er Srbije je saopštila da je to uputstvo izdato jer s tim medijima nemaju ugovor.

Predstavnici tih medija su novine delili putnicima, ali su na info pultu Er Srbije ostavili i primerke ugovora za pretplatu na te listove jer smatraju da je odluka nacionalnog avioprevoznika imala za cilj da spreči putnike da čitaju te novine zbog kritičkog odnosa prema aktuelnoj vlasti.

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk rekao je da su današnjom akcijom predstavnici tih medija želeli da pokažu sav besmisao ideje da se zabrani bilo koji medij, naročito kada je reč o firmi Er Srbija u kojoj je država većinski vlasnik.

„Zabrana se odnosi isključivo na tri nedeljnika i novine sličnog sadržaja. To je potpuno besmisleno i samo smo hteli da pokažemo stepen tog besmisla i ludila koje je zahvatila čitavo naše društvo„, rekao je Ćulibrk.

Zaposleni u Er Srbiji nisu želeli da daju izjave ili da budu snimljeni tokom akcije jer su naveli da za tako nešto nisu dobili odobrenje.

Aktivisti su upozoreni od strane obezbeđenja da uprava ne dozvoljava “to što radite”, a zaposleni su ukazali na zabranu snimanja na aerodromu, saopštila je Grupa za slobodu medija.

U saopštenju se upozorava da se medijska situacija u Srbiji i dalje pogoršava i da su sve češći primeri zabrana i onemogućavanja rada i dostupnosti malog broja preostalih nezavisnih i profesionalnih medija.

U akciji na beogradskom aerodromu su učestvovali i predstavnici Građanskih inicijativa, Jukoma i CRTE.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga