Novinar: U ovoj situaciji bi trebalo apotekarskom vagom meriti reči

"U ime zdravlja smo redukovali sopstvene slobode, ali to ne sme da se desi sa demokratijom i sa istinom"

05. apr 2020

Novinar Istinomera Siniša Dedeić ocenio je u Novom danu da bi u ovoj situaciji „svi trebalo apotekarskom vagom da mere svoje reči“. Prema njegovim rečima, stručnjaci, koji su od početka bili prisutni, „ulivali su mnogostruko više poverenja od onih koji nastupaju posle njih“. „Naročito mislim na predsednika i njegove nekonzistentne izjave. Nalazimo se u istom čamcu i treba da pređemo na istu obalu, nikome ne ide u prilog da imamo različite stavove i viđenja iste situacije“, kaže on.

Kako je rekao, dominantno osećanje je strepnja, za zdravlje pre svega, a onda se stvorila strepnja o tome „šta će se desiti dan posle svega“.

„Ti katastrofični scenariji, koji su preplavili sve, mreže, mejnstrim medije, prešli su na drugu obalu i razmišljaju kako će se ekonomija ponašati posle svega ovoga. Postoje brojne teorije, tako da i ekonomisti nisu do kraja pronašli određeno rešenje, niti imaju jasnu sliku kako će to do kraja izgledati. Gruba podela je na optimiste i pesimiste, čak postoje neke teorije da će svet biti mnogo umreženiji, da će prestati te podele koje su na snazi do dana današnjeg“, kaže on.

Govoreći o ekonomskim posledicama, kaže da je jasno da će država morati da interveniše.

„Tako se isto desilo i 2008. godine. Sećamo se tih katastrofičnih scenarija, siromašne zemlje, periferija plati ono što se dešava u velikim ekonomijama. Sećamo se da su bankari, koji su bili najkrivlji za tu krizu, čak na kraju godine delili godišnje bonuse, dok se kriza kasnije prelila na siromašne zemlje koje su godinama grcale u problemima. Nažalost, taj scenario je najverovatniji“, kaže Dedeić.

Kako je rekao, Istinomer se bavio, kao i mnogi mediji, temom „botova“.

„To je nešto što smo svi znali, svi koji prate društvene mreže, da su ti bot nalozi godinama aktivni i na koji način deluju. Institut u Stenfordu je potvrdio sve na što smo sumnjali“, kaže on.

Prema njegovim rečima, oni će verovatno nastaviti da se bave time, „samo pod nekim drugim maskama, nekim drugim imenima“.

„Prenosili su informacije koje idu u korist vladajućoj stranci i predsedniku napadajući sve koji ne misle isto. To je nešto što je zatrovalo javni diskurs u Srbiji, kao i bilo gde gde se te stvari dešavaju“, kaže on.

Čini mu se, kako je rekao, „da bi svi trebalo apotekarskom vagom da mere svoje reči“.

„Zato je iznenadila izjava predsednika da ne zna o čemu se tu radi, a svi pamtimo nastupe u televizijskim emisijama, gde je nosio odštampane tvitove. Sećam se reportaže dok je bio premijer, da dan počinje tako što lista društvene mreže“, kaže Dedeić.

Prema njegovim rečima, stručnjaci, koji su od početka bili prisutni, „ulivali su mnogostruko više poverenja od onih koji nastupaju posle njih“.

„Naročito mislim na predsednika i njegove nekonzistentne izjave. Nalazimo se u istom čamcu i treba da pređemo na istu obalu, nikome ne ide u prilog da imamo različite stavove i viđenja iste situacije“, kaže on, dodajući da u Švedskoj građane informiše glavni epidemiolog, a premijer se pojavio svega nekoliko puta.

Istakao je da mu se čini da su institucije dodatno stavile blokadu na informacije koje pružaju novinarima.

Kako je rekao, u ime zdravlja smo redukovali sopstvene slobode, ali to ne sme da se desi sa demokratijom i sa istinom.

„Ukoliko bismo dozvolili da se istina na bilo koji način naruši, neće nam mnogo vredeti posle šansa da dođemo i postignemo makar onaj nivo koji smo imali ranije. Ukoliko dopustimo da se uruše neke vrednosti zbog kojih vredi živeti, onda to nije život dostojan čoveka. Demokratija je nešto što je ljudski rod stvorio najbliže onim uslovima koji zadovoljavaju slobodu čoveka. Ukoliko bi se u ime zdravlja, koje je najvažnija vrednost posle ili u rangu slobode, dozvolilo da neki uzurpatori otmu ono što se mukom sticalo tokom vekova, onda je pitanje koliko je vredno boriti se za neki sistem koji će doneti vakcinu, ali oduzeti slobodu“, kaže Dedeić.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga