Novikov: Pare iz EU fondova ne dolaze same od sebe

Posebno je istakao potrebu da se aplicira pred fondovima za ruralni razvoj, kako bi se u manja mesta u Vojvodini „vratio život”

16. mar 2012

Šef Predstavništva Vojvodine u Briselu Predrag Novikov izjavio je danas da je “zabluda” da ponude iz evropskih fondova dolaze “same od sebe” i poručio da se za sredstva iz tih fondova treba izboriti.

“Samo oni koji poznaju kompleksne evropske procedure, mogu da prođu sa svojim projektima i da dobiju sredstva iz fondova”, rekao je Novikov na skupu „Pravilno korišćenje evropskih sredstava – iskustva OLAF-a za razvojne šanse Vojvodine”, u pokrajinskom parlamentu.

Objasnio je da su Vojvodini odobreni projekti za koje je aplicirala pre tri-četiri godine i dodao da niko ne može očekivati momentalne rezultate od rada Predstavništva pokrajine u Briselu.

„Mi sada sadimo naš vinograd da bi stiglo grožđe za tri-četiri godine. Tako je sa projektima”, naveo je Novikov.

On je ocenio da će „ekonomski izazovi” trajati „i duže nego što očekujemo” i pozvao sve institucije na aktivan pristup prema evropskim fondovima.

Prema njegovim rečima, na svakih sedam projekata za koje se aplicira pred fondovima EU, prođe jedan. „Ali, ne smemo da se obeshrabrimo ukoliko bude neuspeha. Moramo da budemo pozitivni i da se takmičimo”, rekao je Novikov.

Posebno je istakao potrebu da se aplicira pred fondovima za ruralni razvoj, kako bi se u manja mesta u Vojvodini „vratio život”.

„U suprotnom, možemo se zapitati ko će u tim malim mestima živeti za 10-20 godina? Mi ostajemo bez ljudi, nema ko da radi, dok veliki gradovi upijaju svu energiju, upijaju mladost”, rekao je Novikov.

On je rekao da je „zabluda” da Srbija predstavlja „veliku temu” u EU. „Mi smo jako mala tema, jer EU ima svojih problema, bori se sa nezaposlenošću, sa međusobnim odnosima pojedinih zemalja”, kazao je Novikov.

Naveo je da je Predstavnistvo Vojvodine 271. predstavništvo regiona i gradova u Briselu.

„Gradimo temelje Vojvodine ne samo u Briselu, već i u drugim evropskim prestonicama”, rekao je Novikov.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga