Novih 50 nacionalnih penzionera

Dodela nacionalnih penzija tradicionalno je protekla uz brojne špekulacije i burne reakcije u javnosti

15. feb 2013

Srbija je, posle višemesečnog nagađanja, dobila 50 novih nacionalnih penzionera, odnosno nosilaca posebnih priznanja za vrhunski doprinos kulturi, među kojima su kultni filmski reditelj i vizuelni umetnik Slobodan Šijan, glumci Predrag Miki Manojlović i Predrag Ejdus, kao i pisci, likovni umetnici, kompozitori, arhitekte, istoričari umetnosti, kao i estradni umetnici.

Od oko 400 prvobitno predloženih, Vlada Srbije je potvrdila predloge nadležne komisije kojom je predsedavao glumac Miodrag Radovanović Mrgud (predsednik), a dobitnici će doživotno imati mesečni dodatak u iznosu od 50.000 dinara.

Nacionalno priznanje dobile su i arhitekte Branko Bojović, Nebojša Krstić i Ivica Mlađenović, likovni umetnici Nikola Vukosavljević, Božidar Damjanovski, Svetozar Đorđević, Ivanka Živković, Džoja Ratković Gavela i Branislav Makeš, umetnik fotografije Branko Belić, likovni kritičari Stanislav Živković, Nikola Kusovac i Bratislav Ljubišić, kao i konzervatorka Vera Radosavljević.

Među novim nacionalnim penzionerima su i producent, publicista i scenarista umetničkih programa Spasoje Grdinić, reditelj Srboljub Božinović i reditelj i scenarista Dragoslav Lazić, glumci Milan Lane Gutović, Ljiljana Dragutinović, Božidar Stošić, Goran Sultanović i Dragomir Čumić, reditelj, glumac i lutkar Živomir Joković, kao i glumica i pevačica Olivera Katarina i baletski umetnik i koreograf Krunoslav Simić.

Dobitnici nacionalnih penzija su i dramski pisci Miodrag Ilić i Dragoljub Tomić, kao i književnici Zorica Arsić Mandarić, Blagoje Baković, Milovan Vitezović, Milica Jeftimijević Lilić, Vitomir Marković, Marko Nedić, Dušan Petrović, Božidar Šuica i Milena Jovović, te istoričar književnosti i sociolog kulture Nenad Ljubinković i književni prevodilac Vićazoslav Hronjec.

Novi nacionalni penzioneri su i kompozitori Slobodan Atanacković i Vojislav Borisavljević, pevači Predrag Živković Tozovac, Vera Zloković i Miodrag Miki Jevremović, kao i kompozitor, pevač i i voditelj Milan Minja Subota. Priznanja su dobili i trubač Fejat Sejdić i muzikolozi Danica Tomković i Ivana Trišić.

Dodela nacionalnih penzija tradicionalno je protekla uz brojne špekulacije i burne reakcije u javnosti.

Komisiju za dodelu nacionalnih penzija činili su, uz predsednika Miodraga Radovanovića Mrguda, i Bojana Borić Brešković, Jovan Kolundžija, Živorad Ajdačić, Viktor Šećerovski, Zvonko Petković i Tihomir Stanić.

Prošle godine nacionalne penzije dobilo je 43 ličnosti, a 2011. godine bilo ih je 50.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga