Novi uspon desnice u Austriji

Treba razmisliti o tome zašto je gotovo trećina austrijskih birača prešla u tabor desničarskih populista i sada tamo traži stalno nove heroje koji obećavaju jednostavnost i povratak starih vremena

30. sep 2013

Socijaldemokratska partija kancelara Vernera Fajmana zabeležila je najslabiji rezultat u istoriji – 26,5 odsto glasova, a partnerska Narodna partija – 23,7 odsto. Porast podrške, s druge strane, zabeležila je stranka ekstremne desnice, Slobodarska partija, koja se tokom kampanje zalagala za anti-imigrantsku politiku. Ekstremna desnica Hajnca Kristijana Trašea osvojila 22,4 odsto glasova, odnosno četiri odsto više nego na prethodnim izborima. Stranka Zelenih osvojila je 11,5 odsto glasova, što je sličan rezultat kao i 2008. godine. Evo kako izbore komentariše nemačka štampa.

Dnevnik Frankfurter algemajne cajtung kaže da za rezultat koji su postigle socijaldemokrate sa kancelarom Fajmanom i Narodna stranka vicekancelara Špindelegera „ne može da se kaže da nije dobar, već samo da je zaista loš“. „Izbori u Austriji se uklapaju u sliku koju već poznajemo iz drugih evropskih zemalja: tradicionalne stranke, koje predstavljaju politički mejnstrim, odbacuje sve veći broj birača, kojima se ne dopada politika vlada prema doseljenicima i Evropi. Ali, sada već može da se nasluti kako će se to raspoloženje odraziti na rezultate izbora za Evropski parlament sledeće godine. Treba razmisliti o tome zašto je gotovo trećina austrijskih birača prešla u tabor desničarskih populista i sada tamo traži stalno nove heroje koji obećavaju jednostavnost i povratak starih vremena“.

List Landescajtung smatra da bi izbori u Austriji trebalo da nemačkim političarima posluže kao povod za razmišljanje, pre svega zbog najlošijeg rezultata Socijaldemokrata i Narodne stranke u istoriji Austrije. „Velike stranke koje su dominirale u austrijskoj posleratnoj istoriji, sa više od 90 odsto podrške birača tokom osamdesetih godina, sada su spale na nešto manje od 50 odsto. Slobodarska partija je sve popularnija. Računajući i glasove za bizarnog milijardera Štronaha, desnopopulistički i antievropski tabor je dobio više od četvrtine glasova. Zbog toga se može pretpostaviti da bi crno-crvena koalicija u Berlinu mogla da potpomogne uzlet Alternative za Nemačku“.

„Sigurna ruka Vas vodi kroz burna vremena – glavni predizborni slogan Socijaldemokrata je pogodio nerv birača.“ smatra komentator lista Manhajmer morgen. Ali, da li će Austrijanci zaista i dobiti kontinuitet za koji su glasali? Verovatno će ponovo biti formirana velika koalicija. Ona je na čelu države provela najviše vremena posle rata, ne radeći loše, ali posledica toga je bila nedostatak pravih alternativa. U vremenu krize to je kriza za sebe. Poboljšanja nema na vidiku“.

Štutgarter cajtung konstatuje da će dve najveće stranke „vladati zajedno, da je njihovo jedinstvo ponekad umereno a inovativnost osrednja i da je tako već pet godina. Obe stranke su pogubile birače i polako tonu u oblasti koje su ispod 30 odsto – iznad te vrednosti se obično govorilo o klasičnim narodnim strankama. Njima nasuprot stoji desnica koja je ponovo opasno ojačala, da se oprezno izrazimo. Više od 22 odsto za Slobodarsku stranku i šest odsto za populistu Franka Štronaha su opasan znak.“

„Populisti su“, piše Zidojče cajtung, „pred izbore agitovali mešavinom obećanja o socijalnoj skrbi i mizantropije: EU i stranci su opasni, porez je previsok, obrazovni sistem u jadnom stanju, funkcioneri su previše moćni, korupcija sveprisutna. To je proteklih decenija imalo odjeka: sa Hajderom, desničarski populisti su već jednom bili i druga po snazi politička snaga u zemlji. Tako gledano, rezultati izbora mogu i drukčije da se tumače: stranačka scena je rascepkanija nego ikad. Austrijanci su, doduše, izabrali promenu, ali su svesno sprečili stvaranje levičarske većine. Dokaz za to je iznenađujuće loš rezultat Zelenih, kojima je još pre nekoliko nedelja predviđano da će osvojiti najmanje trećinu glasova“.

(Saša Bojić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga