Novi Urgentni centar, mašala

Prve pacijente novi vojvođanski Urgentni centar primaće od sredine jula

25. juna 2010

Novi Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine svečano je otvoren danas u Novom Sadu a prve pacijente primaće od sredine jula.
Direktor Kliničkog centra Dragan Drašković rekao je da će u novom Urgentnom centru godišnje biti pregledano više od 150.000 ljudi, a na bolničkom lečenju biće zadržano preko 100.000 pacijenata.
Prema njegovim rečima, narednih nekoliko nedelja medicinske ekipe će se uigravati i testirati novu opremu koja je ugrađena u Urgentnom centru, a prvi pacijenti biće primljeni sredinom jula.
Za izgradnju tog zdravstvenog centra, Vlada Vojvodine je preko Fonda za kapitalna ulaganja izdvojila 3,7 milijardi dinara.
Drašković je zahvalio Vladi Vojvodine što je omogućila realizaciju najveće investicije u vojvođanskom zdravstvu u poslednjih 30 godina i što je Novi Sad dobio jedan od najmodernijih urgentnih centara u Evropi.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je još prilikom donošenja odluke da se nastavi izgradnja Urgentnog centra, koja je prekinuta davne 1991. godine, dogovoreno da to bude jedan od najmodernijih medicinskih centara u regionu.
„Ovo je ujedno i među najvećim investicijama u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, ne samo u oblasti zdravstva“, rekao je Pajtić.
Idejno rešenje za projekat izgradnje Urgentnog centra predloženo je 1988. godine, ali su radovi na izgradnji ubrzo bili prekinuti. Oktobra 2006. godine tadašnje Izvršno veće Vojvodine odlučilo je da
finansira izgradnju Urgentnog centra.
Urgentni centar smešten je u zgradi površine 9.000 metara kvadratnih i ima prizemlje, tri sprata i potkrovlje, u okviru kojih će biti smešteni hirurški i nehirurški intenzivni blok sa pet operacionih sala, ordinacije za preglede specijalističkih službi, brzu laboratorijsku, radiološku, endoskopsku dijagnostiku, kao i dežurne neurološke službe.
Kako kažu u Kliničkom centru, tehnologija izgradnje Urgentnog centra do sada nije primenjena ni u jednoj medicinskoj ustanovi u Srbiji, a sva medicinska i prateća oprema je najsavremenija i najkvalitetnija koja se može naći na tržištu i za nju je izdvojena 1,5 milijarda dinara.
Zgrada u kojoj je smešten Urgentni centar potpuno je kompjuterizovana, a kontrolna soba će imati sistem koji u svakom
trenutku prati kretanje pacijenata i zaposlenih u zgradi i na njenim prilazima.
Takav sistem, po prvi put u Srbiji, omogućava i uvođenje elektronskih zdravstvenih kartona.
Prikom izgradnje vodilo se računa i o energetskoj efikasnosti, pa su troškovi grejanja i hlađenja u zgradi svedeni na minimum, pošto sanitarnu vodu greju solarni paneli, a centralni sistem, u prostorijama u kojima ne borave ljudi, automatski reguliše potrošnju energije.
Ukoliko u novom Urgentnom centru dođe do nestanka električne energije, generatori i pomoćni sistemi istog momenta omogućiće nesmetan nastavak rada, što je posebno važno tokom brojnih intervencija u Urgentnom centru.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga