Novi Tvrđava teatar, izbeglica

Međunarodni pozorišni festival “Tvrđava teatar” biće održan od 5. do 9. jula u Vili Stanković u Čortanovcima - umesto na Smederevskoj tvrđavi, nakon što su vlasti u Smederevu odlučile da osnuju novi festival “Teatar u tvrđavi”

03. jul 2014

Međunarodni pozorišni festival “Tvrđava teatar” biće održan od 5. do 9. jula u Vili Stanković u Čortanovcima – umesto na Smederevskoj tvrđavi, nakon što su vlasti u Smederevu odlučile da osnuju novi festival “Teatar u tvrđavi”.

“U jednom danu, pre nepune tri nedelje, bez znanja Saveta Festivala, onemogućeni smo da nastavimo rad u Smederevskoj tvrđavi. Festival ‘Tvrđava teatar’ postao je Festival-izbeglica. Pošto smo već imali spreman i dogovoren međunarodni reperetoar, dali smo se u spasilačko traganje za prostorom koji bi takođe po sebi bio poseban izazov za pozorišnu igru”, saopštili su 1. jula organizatori “Tvrđava teatra”.

“Tvrđava teatar” u izbeglištvu najavili su u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu, koje mu je pružilo logističku podršku, direktorka Festivala Vida Ognjenović, adv. Vava Horovic – u ime osnivača i produkcije Festivala „Udruženja građana Novi Tvrđava Teatar” i upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević.

Vila Stanković odabrana je zato što je prirodno izdvojena iz gradske buke, a arhitektonskim izgledom daje mogućnosti za različite kombinacije izvođačkog prostora. Takođe, nedavnim “Šekspir Festivalom” Vila Stanković je već promovisana u vrhunsku ambijentalnu pozornicu.

“Zahvalni smo što su Festivalu ‘Tvrđava teatar’ u izbeglištvu dali svesrdnu podršku pre svega čelni ljudi iz ookrajinske vlade, kao i naše kolege iz pozorišta i kuturnog miljea Novog Sada, Beograda i čitave Srbije. Ne mali broj poruka dobili smo i od naših ranijih festivalskih saradnika iz regiona i evropskih pozorišta. Mislim da smo za ovaj naš festival našli izuzetno pogodno mesto za pozorišni azil”, navela je Vida Ognjenović.

Vida Ognjenović rekla je i da je Smederevska tvrđava bila vrhunski prostorni izazov za predstave na otvorenom – u čudesnom okviru od kamenih zidova i pregrada, prošaranih puškarnicama i uzanim prozorima. “Scenografije predstava sa zatvorenih pozornica su svođene na najnužnije, jer su ih zidovi nadmašivali svojom osobenom likovnošću. Festival ‘Tvrđava teatar’ je toj tvrđavi promenio život. Poremetio je njenu strogo okamenjenu mirnoću, raspevao njenu ćutnju, otoplio njen hladni izgled i poslao po izvođačima iz dalekih zemalja njenu fotogeničnu video pojavu u mnoge udaljene delove sveta”, istakla je Vida Ognjenović.

Program “Novog Tvrđava teatra” počinje 5. jula predstavom “Spletka i ljubav” (F. Šiler – Nebojša Romčević), u režiji Nemanje Rankovića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica, a biće nastavljen dva dana kasnije predstavom “Mirni dani u Miksing partu” (Erlend Lu), u režiji Borisa Liješevića i izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih. Za 8. jul najavljena je predstava “Park” Teatra Maska iz Bukurešta, u režiji Mihaija Malaimarea, koja će biti izvedena i na festivalu “Tvrđava u teatru” u Smederevu.

Festival u Vili Stanković biće završen 9. jula predstavom “Koštana” (Borisav Stanković), u režiji Andraša Urbana i izvođenju Narodnog pozorišta/Népszhínház iz Subotice.

“Novi tvrđava teatar” dodeliće nagrade za najbolјu predstavu, režiju, i mušku i žensku ulogu, a žiri čine teatrolog i upravnik SNP-a Aleksandar Milosavlјević (predsednik), glumica Aleksandra Pleskonjić i kritičarka Nataša Gvozdenović.

Ulaznice za “Novi Tvrđava teatar” u prodaji su na blagajni SNP-a po ceni od 500 dinara za pojedinačnu predstavu, odnosno 1.500 dinara za komplet od četiri predstave.

Za publiku je obezbeđen prevoz do Čortanovaca (i u povrtatku posle predstave).

U Novom Sadu će biti postavljen autobus kod zgrade SNP-a svako veče u 19.30 sati, a u Beogradu će biti obzbeđen kombi, koji će takođe svako veče u 19. 30 časova polaziti ispred Pete beogradske gimnazije.

U Smederevu će, umesto “Tvrđava teatra”, od 6. do 11. jula biti održan pozorišni festival “Teatar u tvrđavi”, na čijem je čelu dramski pisac Radoslav Lale Pavlović. U ponudi je pet predstava, uz muzički program, koji je velikim delom posvećen stogodišnjici početka Prvog svetskog rata.

Povodom Pavlovićeve tvrdnje da je “Tvrđava teatar” napravio dug od sedam miliona dinara, Vida Ognjenović je rekla da je to novac koji je očekivan od gradskih vlasti Smedereva i Ministarstva kulture, ali nije uplaćen, a sada se iznosi kao “krunsko obrazloženje za ukidanje Festivala”.

“Pa eto, što se duga tiče, to je zapravo onaj novac koji smo očekivali po obećanjima gradonačelnice i ministra Tasovca, koji nikad nije uplaćen. Za prošlogodišnji festival od Smedereva dobili smo jedva oko četvrtinu obećane sume, ali to je bio deo novca koji je trebalo da dobijemo za prethodni festival. I to je, uz nešto pomoći sponzora, bilo sve što nam je stiglo na račun. Sad mi izgleda da je sve to sa uskraćivanjem obećanih uplata strateški rađeno da dođe do blokade našeg računa i da se festival precrta. Pa koji to festival može da se održi bez pomoći nadležnih institucija? To je jedno, a drugo, ispada da je lakše osnovati preko noći novi festival, nego platiti dogovoreni novac za postojeći, ma kako bio uspešan!”, izjavila je Vida Ognjenović “Politici”.

Prema njenoj oceni, ukidanje “Tvrđava teatra” u Smederevu pre svega je političko pitanje.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga