Novi socijalni nemiri?

Svetska ekonomija se, prema istraživanju Međunarodne organizacije rada (ILO) nalazi na pragu duboke recesije u zapošljavanju. Potrebno je stvoriti 80 miliona radnih mesta, i to što pre

05. nov 2011

Svetska ekonomija se nalazi na pragu nove i dublje recesije u zapošljavanju, što bi moglo dovesti do socijalnih nemira, upozorila je Međunarodna organizacija rada (ILO), javlja BBC.

ILO upozorava kako će biti potrebno još najmanje pet godina pre nego se zaposlenost vrati na nivo pre krize, a za to vreme u 45 od 118 zemalja koje su obuhvatili u svom istraživanju raste nezadovoljstvo.

Sličnu poruku je poslala i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj, koja je poručila kako će vođe G20 na svom sastanku iduće sedmice morati da donesu „teške odluke”.

Ista je organizacija predvidela naglo usporavanje ekonomskog rasta u evrozoni i upozorila kako će neke od zemalja tog ekonomskog bloka beležiti negativan rast.

ILO predviđa kako će u sledeće dve godine biti potrebno otvoriti 80 miliona radnih mesta kako bi se vratili na nivo pre krize, ali čini se kako će biti dostignuto samo pola tog broja.

OECD predviđa kako će evrozona rasti za 1.6 posto u ovoj godini, dok će sledeće godine taj procenat iznositi samo 0.3 posto. To je drastičan pad od procenjenih 2 posto za obe godine, koje je ta organizacija predvidela u maju. SAD je trebalo da raste za 2.6 posto ove godine, a 3.1 posto iduće godine, ali čini se kako će taj procenat iznositi 1.7 posto u 2011, te 1.8 posto u 2012. godini.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga