Novi SMS servis za poljoprivrednike u Vojvodini

Nova usluga biće aktivirana u okviru Prognozno-izveštajne službe Vojvodine, a tokom cele godine biće emitovan i petominutni "poljoprivredni dnevnik"

17. maj 2013

Poljoprivrednici u Vojvodini moći će da koriste novi SMS servis preko koga će moći da primaju pravovremene i precizne informacije o kretanju bolesti i štetnih organizama, kako bi na vreme preduzeli mere za prevenciju i zaštitu, najavio je danas pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić.

Nova usluga, prva takvog tipa, biće aktivirana u okviru Prognozno-izveštajne službe Vojvodine.

„U ovom trenutku imamo 2.000 korisnika softvera, a očekujemo da će nakon Poljoprivrednog sajma taj broj biti nekoliko desetina hiljada, kada potencijalni korisnici prođu potrebnu proceduru za korišćenje novouspostavljenog SMS servisa“, rekao je Ješić na konferenciji za novinare.

Ješić je kazao da je taj sistem direktno vezan za sprečavanje kriza koje se dešavaju u Srbiji, kao što je kriza sa povišenim nivoom aflatoksina u mleku, te da će na ovaj način poljoprivrednici biti upozoravani na opasnosti svako veče.

Rukovodilac Prognozno-izveštajne službe Vojvodine Dragica Janković rekla je da je u 12 regionalnih centara u Vojvodini raspoređena oprema kojom se kontroliše 1.000 poljoprivrednih punktova.

„Cilj je postignut, jer je omogućeno da se štetni organizmi prate sistemski, uz svakodnevnu statistiku koju ova služba obavlja“, rekla je Jankovićeva.

Najavljeno je i da će tokom cele godine biti emitovan i petominutni „poljoprivredni dnevnik“, koji sufinansiraju Sekretarijat i Prognozno-izveštajna služba, a koji će izveštavati i upozoravati poljoprivredne službe na pojavu štetočina i tretmane koje treba da primenjuju na svoje kulture.

Dnevni izveštaji i predviđanja svakodnevno će biti emitovani na prvom programu Radio Televizije Vojvodine od 1. juna 2013. godine.

Prognozno-izveštajna služba je na predlog resornog sekretarijata, osnovana odlukom Vlade Vojvodine 2010. godine, a u nju je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo do sada uložio približno 330 miliona dinara.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga