Novi sistem nadzora britanskih medija

Printani mediji koji se ne podvrgnu sistemu nadzora, uvedenom nakon afere prisluškivanja, mogli bi biti kažnjeni

20. mar 2013

Glavne britanske političke stranke postigle su sporazum o novom sistemu nadzora medija nakon afere prisluškivanja.

Vlada je bila primorana djelovati nakon što je objelodanjeno da su, osim telefonskih razgovora poznatih ličnosti, prisluškivani i razgovori žrtava zločina i otete djece.

Službeni London saopćio je da će sloboda medija, ipak, biti zaštićena prema novom sistemu.

Tri glavne političke stranke postigle su dogovor o novom nadzornom organu za medije. Također, bit će uvedene kazne do milion funti (1,5 miliona dolara), a novine će, ukoliko prekrše pravila, morati objavljivati pisana izvinjenja.

Pitanje slobode medija

Mediji se podvrgavaju sistemu na dobrovoljnoj osnovi, ali će dobiti i finansijski poticaj da se priklone novim oblicima nadzora.

Printani mediji koji odbiju postati dio novog sistema mogli bi se suočiti sa vrlo visokim sudskim kaznama.

Politički lideri saopćili su da je sporazum postignut nakon nekoliko mjeseci pregovora, ali da nije narušena sloboda medija, koja u Velikoj Britaniji postoji više od tri stoljeća.

„Postigli smo sporazum svih političkih strana o kraljevskoj povelji, koja će donijeti novi sistem nezavisne i snažne regulacije medija u našoj zemlji“, rekao je premijer David Cameron parlamentarcima.

„Pravilno je uvesti novi regulatorni sistem za medije, kako bismo se osigurali da se užasna djela više nikada ne ponove.“

Vlada je bila pod pritiskom da djeluje nakon što je The Guardian otkrio da su tabloidi prisluškivali brojne telefonske razgovore. Pokrenuta je istraga nakon što je otkriveno da je hakiran telefon ubijene učenice.

Medijski magnati protiv

Neki šefovi medijskih kuća prijetili su da će bojkotirati novi sistem, dok su oni koji zagovaraju oštrije regulacije optužili Camerona da je pokleknuo pred medijima.

Tri stranke su bile podijeljene kada je trebalo odlučiti da li se treba donijeti zakon o novom medijskom regulatoru, te o izboru članova tog tijela.

Postignut je kompromis – članovi Parlamenta neće potpisati povelju. Nju će u maju trebati odobriti Kraljičin savjet, koji se uglavnom sastoji od visokih političkih zvaničnika.

Grupa koja predstavlja žrtve u aferi prisluškivanja saopćila je da prijedlog nije snažan kao zakon, ali da će pomoći u sprečavanju novog skandala.

Aktivisti za slobodu govora kazali su da je osvanuo „tužan dan za slobodu medija u Velikoj Britaniji“.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga