Novi savez, Romi Srbije, podržao proteste 1 od 5 miliona

"Glasovima Roma i Romkinja do sada se najviše manipulisalo"

14. feb 2019

Romska Partija na čelu sa Srđanom Šajnom i Jedinstvena stranka Pravde, čiji je predsednik Dejan Matić, potpisale su sporazum o političkoj saradnji i saopštile da se taj novi savez, Romi Srbije, pridružuje protestima „1 od 5 miliona“, preneo je Glas Amerike.

Šajn je izjavio da se pridružuju saopštenim zahtevima na protestima nezadovoljnih građana širom Srbije.

„Paketi, šećer i patike prvenstveno su namenjeni biračima ove zajednice. U zavisnosti od ukupne izlaznosti svih birača, glasovi Roma i Romkinja odlučuju o 12 odsto poslaničkih mesta u Skupštini Srbije. Iz navednog logično je pitanje, ima li bez Roma i Romkinja istinske demokratije“, rekao je Šajn.

On je naveo da osam odsto ukupnog biračkog tela u Srbiji čine Romi, kao i da se sa glasovima Roma i Romkinja do sada najviše manipulisalo.

Stranke su ocenile da put do postizanja dogovora između Beograda i Prištine mora da se trasira dijalogom u Skupštini Srbije, a da se potvrdi u unutrašnjem dijalogu sa narodom, navodi se u saopštenju Saveza.

Lider Jedinstvene stranke Pravda Dejan Matić rekao je da osuđuje najave formiranja novih političkih stranaka, koje bi da okupljaju Rome, a iza njih u suštini stoje većinske partije.

„Tu se radi o nečasnim principima i sprovode se u saradnji sa onim pripadnicima romske zajednice kojima je demokratija vredna litar ulja i kilogram šećera„, naveo je on.

Kako se navodi u saopštenju, jačanje glasa marginalnih grupa i okupljanje Roma i Romkinja u političkom životu pravno uređene države je koheziona snaga tog političkog saveza.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga