Novi sastanak Zrenjaninaca zbog problema pijaće vode u petak

O problemima vezanim za fabriku vode govoriće novinar lista Zrenjanin Zoran Dedić, a pozivi za učestvovanje upućeni su i direktoru JKP "Vodovod i kanalizacija" Predragu Bodirogi i direktoru Zavoda za javno zdravlje Zdravku Ždralu.

26. juna 2018

Nevladina organizacija Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) najavila je da će u petak, 29. juna u mesnoj zajednici u naselju Bagljaš u Zrenjaninu, organizovati još jedan sastanak građana o problemima vezanim za vodu u tom mestu, koja je zabranjena za piće još od 2004. godine.

Aktivisti ZSF su se na ovaj korak odlučli jer uprkos velikim problemima koje stvara problem sa pijaćom vodom, građani do sada nisu učestvovali u rešavnju tog ključnog komunalnog problema, pa će kroz organizovanje ovakvih sastanaka iskoristiti da bi dobili relevantne informacije na osnovu kojih bi i sami mogli da se angažuju.

O problemima vezanim za fabriku vode govoriće novinar lista Zrenjanin Zoran Dedić, a pozivi za učestvovanje upućeni su i direktoru Javno komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Predragu Bodirogi i direktoru Zavoda za javno zdravlje Zdravku Ždralu.

Pozvani su i predstavnici Kompanije Synertech Engineering, investitora koji je uložio u izgradnju današnjeg postrojenja za prečišćavanje vode, koji je pušten u probni rad tokom 2017. godine, ali Zrenjanincima još uvek nije doneo rešenje problema.

ZSF su u pozivu na sastanak sa građanima naveli da to postrojenje za prečišćavanje koje je izgrađeno ne može da počne sa radom zbog toga što po Zakonu o komunalnim delatnostima privatna firma ne može da se bavi tom delatnošću, što je bilo poznato i kada je ugovor sklopljen.

Ugovorom koji je sklopljen između Vodovoda i privatnog investitora bilo je predviđeno da investitor finansira izgradnju prečistača, a da prečišćenu vodu prodaje gradu po ceni od 28 evrocenti po kubiku.

Aktivisti ZSF ukazuju da izgradnju tog postrojenja prate brojne kontroverze i da je više stručnjaka za oblast tehnologije vode izrazilo skepsu u vezi sa tehničkim kvalitetom realizovanog projekta, a da se privatni investitor ne izjašnjava se o tim primedbama.

Dodali su da su direktori Vodovoda i Zavoda za javno zdravlje, koji je nadležan za kontrolu higijenske i zdravstvene ispravnosti vode, dužni da građane obaveste o svojim saznanjima u vezi sa ovom problemima.

Početak skupa zakazan je za petak u 19 sati.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga