Novi Sad želi veće nadležnosti u kontroli ugostiteljskih objekata

Da se nadležnost svih inspekcija prenese na gradski nivo, da postoji jedan inspektor koji rukovodi svim ostalima

06. apr 2012

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić predstavio je danas inicijativu za dobijanje većih nadležnosti u kontroli rada ugostiteljskih objekata, kako bi mogao efikasnije da radi na prevenciji požara.

Pavličić je na konferenciji za novinare rekao da su inspekcije koje deluju u gradu odgovorne različitim nivoima vlasti, a da je nadležnost gradskih inspekcija, kada je reč o kontroli rada ugostiteljskih objekata, veoma uska.

Objasnio je da se te nadležnosti odnose na kontrolu radnog vremena, buke i postavljanja letnjih bašti, dok građevinska inspekcija vrši kontrolu upotrebnih dozvola objekata.

On je ocenio da je jedno rešenje da se svim inspekcijama, bez obzira na nivo vlasti kojem odgovaraju, daju veća ovlašćenja, jer po sadašnjem stanju stvari inspekcije mogu samo da podnose prijave i da nalažu preduzimanje mera, ali u većini slučajeva ne mogu da zatvore lokale.

Pavličić je dodao da je jako važno da se obezbedi policijska asistencija inspekcijskim službama i da za to postoji zakonska obaveza MUP-a.

Prema njegovim rečima, alternativa ovim rešenjima jeste da se nadležnost svih ovih inspekcija prenese na gradski nivo, da postoji jedan inspektor koji rukovodi svim ostalima, a kojeg će postavljati gradonačelnik, i tako imati mogućnost uticaja na rad inspekcijske službe.

On je najavio i da će biti organizovana obuka iz oblasti zaštite od požara za Novosađane, u saradnji sa Vatrogasnim savezom Novog Sada.

Dragan Stanojević iz Udruženja ugostitelja Novog Sada rekao je da će i to udruženje organizovati edukativni skup za ugostitelje o zaštiti od požara.

On je rekao da ugostiteljima često nije jasno šta sve treba da znaju o protivpožarnoj zaštiti, jer te informacije nisu objedinjene na jednom mestu.

U požaru u diskoteci „Kontrast” u nedelju ujutro poginulo je šestoro mladih.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga