Novi Sad želi da preuzme upravljanje Tvrđavom

Novi Sad želi da preuzme odgovornost i nad Vaserštatom

06. apr 2012

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović izjavio je danas da gradske vlasti treba da uđu u pregovore sa Vojskom Srbije, kako bi Grad preuzeo upravljanje nad Petrovaradinskom tvrđavom.

U delovima Petrovaradinske tvrđave još uvek se nalaze vojni objekti.

Jovanović je novinarima rekao da se od vojske delovi Tvrđave mogu otkupiti ili vratiti Novom Sadu, kako bi se sačcuvalo ovo “skriveno blago Novog Sada, na manje od jednog kilometra od centra grada”.

Prema njegovim rečima, deo utvrđenja koji se zove Vaserštat je malo poznat javnosti, jer je decenijama predstavljao vojni kompleks, ali istovremeno predstavlja i ogromno bogatstvo.

„Na sreću, Vaserštat je očuvan upravo zahvaljujući vojsci koja je čuvala ovaj kompleks. Tvrđava je naš najveći potencijal, najveće blago Novog Sada”, kazao je Jovanović.

Vaserštat, odnosno „vodeni grad”, u istorijskom smislu predstavljao je odbrambenu instalaciju, veliki kompleks od 20 hektara koji je štitio gornju Tvrđavu.

On predstavlja kompleksan sistem trorednih oštrougaonih masivnih bedema i fortifikacijskih objekata, tako da su vodeni šančevi za neprijatelja predstavljali prepreku.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga